“Medvjedić Timotej” poklon za djecu

Milanka Mitrić
“Medvjedić Timotej” poklon za djecu

Banjaluka - Predstava za djecu “Medvjedić Timotej”, po tekstu Jana Vilkovskog, u režiji Jaroslava Antonjuka, biće premijerno prikazana u Dječijem pozorištu Republike Srpske večeras u 18 časova.

Ansambl ove predstave čine Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Duško Mazalica, Saša Terzić i Aleksandar Blanić.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković izrazila je zadovoljstvo što poznati poljski reditelj Jaroslav Antonjuk režira još jednu, četvrtu po redu, predstavu u Dječijem pozorištu.

- “Medvjedić Timotej” je nešto za šta smo od dana kada smo počeli znali šta nas očekuje, baštineći iskustvo koje imamo sa gospodinom Antonjukom. Znali smo da će sigurno biti važan događaj za kulturni i duhovni život Republike Srpske - rekla je Labović-Marinković.

Objasnila je da je ova predstava poseban poklon djeci koja se liječe putem Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, te da je ovo izuzetna prilika da čitav ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske bude jedan drugačiji dio društvene zajednice i da doprinese na svoj način.

- Htjeli smo da “Medvjedić Timotej” bude nešto za šta ćemo vezivati pozitivnu i dobru energiju zajedništva i povjerenja koje imamo jedni prema drugima - kazala je Labović-Marinković.

Saradnjom sa direktoricom fonda Jasminkom Vučković, uz predstavu su pripremljeni medvjedići i posebne koverte sa pismima djece za drugu djecu. Organizacija UDAS je radom na pripremi crteža sa djecom dala svoj doprinos. Doprinos su dali i članovi Dječijeg pozorišta RS.

 - U pismima podrške koje će Fond solidarnosti uz medvjediće davati roditeljima, tu su i poruke ohrabrenja, da što prije ozdrave i potpisi svih glumaca Dječijeg pozorišta. Svi su se potpisali na ove karte volje, vjere, energije i ljubavi, koje će direktorica ponijeti u Fond solidarnosti - dodala je Labović-Marinković.

Direktorica ovog fonda Jasminka Vučković zahvalila je pozorištu na mogućnosti i spremnosti da pokloni ovu predstavu djeci koja odlaze u inostranstvo da se liječe, jer nemaju mogućnost ovdje.

- Radujem se što smo dio jedne velike tužne priče. Ovakvu jednu predstavu dajemo djeci koja su teško bolesna i odlaze daleko od svojih kuća. Medvjedići su simbol ljubavi i želje da se djeca brzo oporave - naglasila je Vučkovićeva.

Reditelj Jaroslav Antonjuk je objasnio da mu je drago što ponovo sarađuje sa Dječijim pozorištem. Prije ove predstave ovdje je režirao i predstave “Bila tri praseta” (2000), “Mali dimnjačar” (2006) i “Guliver u zemlji Liliputanaca”.

- Ovaj vaš teatar je vrhunski teatar na Balkanu. Znam vaše predstave, znam glumce. Za mene je velika sreća i čast da radim sa vama. Naš medvjedić je topao, roze. Djeca vole kada su igračke tople. Ovu predstavu je napisao Jan Vilkovski - vrhunski autor i čovjek. Komad je na repertoaru svih poljskih pozorišta - pojasnio je Antonjuk.

Predstava je priča o medvjedu i o traženju prijatelja i ljubavi i priča o svakom malom čovjeku koji to traži.

- To je priča o prijateljstvu, o traženju prijateljstva, o tome kako čovjek dorasta u svom životu. Ona je izrađena u formi teatra u teatru - naveo je Antonjuk.

Glumac Đorđe Janković, koji igra medvjedića Timoteja, s Antonjukom je sarađivao na tri predstave.

- Medvjedić Timotej je svaki dječak, on je radoznao, usamljen, traži prijatelja. To je dječačić sa kojim se može poistovijetiti svaki naš današnji dječak. Predstava je onakva kakvu Dječije pozorište njeguje nekih dvadesetak godina - objasnio je Janković.

Glumac Aleksandar Blanić, koji tumači lik Lisa lopovčića, posebnu pažnju je dao vizuelnom dijelu predstave.

- Meni je posebno upečatljiv vizuelni dio, koji je očaravajući i bajkovita atmosfera. Lutke su zanimljive, tople i djeci će biti primamljive. Priča je začudna i vuče pažnju - ispričao je Blanić.

Nakon večerašnje premijere, prva repriza ovog komada biće odigrana sutra u Dječijem pozorištu RS u 18 časova.

O piscu

Jan Vilkovski je jedna od najvećih ličnosti u poljskom lutkarstvu. Revolucionirao je pozorište za djecu, odbacivši paravan i čineći lutku partnerom glumca. Zajedno sa Adamom Kilianom 1960. godine postavio je na scenu prvog iz serije besmrtnog Timoteja - “Timotej Rimćimći”. To je priča o malom medvjediću koji svojim samopouzdanjem i altruizmom pobjeđuje čak i najveći cinizam odraslih. Tokom osam godina objavio je šest pozorišnih priča o ovom neumornom medvjediću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana