Međunarodni festival glumca Zaplet: Zakopana ljubav i potraga za praštanjem

Milanka Mitrić
Međunarodni festival glumca Zaplet: Zakopana ljubav i potraga za praštanjem

Banjaluka - Porodični sukobi, bijesom, mržnjom i pohlepom oštećeni ljudi, okrenuti tamnim stranama svojih ličnosti činili su osnovu dramskih sukoba uvijenih u predstavu "Usamljeni Zapad".

Dva brata su u konstantnom sukobu zbog imovine, laži, smrti, očevog ubistva, u sukobu sami sa sobom i jedan s drugim. Sveštenik u predstavi pokušava da ih odvede na neki put promjene svojim riječima i konačno, svojim samoubistvom. Oštećene ljudske krhotine pokušavaju da oproste jedan drugome kroz priznavanje zlodjela i traženje oproštaja. Cjelokupna priča, bez jasno određenog završetka, liči na začarani krug, u kojem se iznova i iznova ide do tragičnog konačišta. Sukobe braće, koji su na granici od skrivene radosti, sukoba i opraštanja do smrti, publika je popratila aplauzima u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Ova predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske odigrana je u okviru četvrte takmičarske večeri Međunarodnog festivala glumca "Zaplet".

U komadu, koji je nastao po tekstu Martina Mekdone, u režiji Belinde Božičković, igrali su Zlatan Vidović, Danilo Kerkez, Nataša Perić i Bojan Kolopić.

Rediteljka Belinda Božičković rekla je da je tekst Martina Mekdone minimalno izmijenjen, te da je kraj predstave ostavljen publici na tumačenje. Sam autor je u tekstu isto pitanje završetka ostavio na slobodno tumačenje čitaocu.

Glumac Zlatan Vidović je tumačio lik Kolmana Konora, koji je u sukobu sa bratom Valenom.

- Velika je obaveza, ali i veliko zadovoljstvo dobiti jedan ovakav kompleksan, bogat i slojevit lik. Bilo je jako lijepo prolaziti kroz proces, ali igranja su jako zahtjevna i teška. Treba sebe dovesti u to psihološko stanje. Psihološki realizam je sam po sebi specifičan, jer kod njega se sve mora nekako potvrditi iz svog bića, tražiti nekako odgovore u svom biću. Pošto je ovo tekst pun ludila, pun neke loše energije, bilo je naporno kopati po sebi i u toku predstave tražiti razvoj likova, pokazujući kako oni postaju sve luđi, sve gori i sve manje skloni tome da oproste jedan drugome - rekao je Vidović.

Glumica Nataša Perić igrala je ulogu djevojke Grlin, koja gaji skrivena osjećanja prema svešteniku Roderiku. Ona smatra da njena uloga nije svijetla tačka predstave.

- Mislim da je još gore što je jedna mlada djevojka tu i mislim da postoje naznake da ni ona neće otići nigdje odatle i da neće zapravo ništa uraditi sa svojim životom - kazala je Perićeva.

Danilo Kerkez je proglašen glumcem večeri, po mišljenju publike, koji igra Valena Kolmana.

- Ja jako uživam dok igram ovu predstavu. Drago mi je što je Belinda izabrala da bude ova ekipa. Uživam u toj nekoj njegovoj tami, a opet je on u isto vrijeme i kao neki naivni dječak - objasnio je Kerkez.

Danas na programu

Svečana dodjela nagrada i koncert Đorđa Miljenovića ............... 20 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana