Међународни фестивал глумца Заплет: Пријатељи су једни другима савршени странци

Миланка Митрић
Међународни фестивал глумца Заплет: Пријатељи су једни другима савршени странци

Бањалука - Седморо пријатеља, који су се окупили на вечери, да би се дружили у ноћи помрачења Мјесеца доводе једни друге у непријатне ситуације, у којима падају маске и откривају се тајне.

Игра телефонима, на коју су сви пристали, скида вео с њихових лица, којима се свакодневно представљају једни другима и приказује једну мрачну страну свих њих. Њихови телефони су њихове црне кутије, јер чувају све оно што желе и не желе да подијеле са другима. Овај једноставан сценски приказ садашњице у трећој такмичарској представи "Црна кутија" на Међународном фестивалу "Заплет" пропраћен је снажним аплаузом публике у препуној сали Градског позоришта "Јазавац".

Улоге у овој представи Београдског драмског позоришта тумачили су: Иван Зарић, Љубинка Кларић, Петар Бенчина, Наташа Марковић, Немања Оливерић, Ивана Николић и Милош Тимотијевић.

Текст за представу "Црна кутија" писала је Ана Ђорђевић, по мотивима филма "Савршени странци" Паола Ђеновезеа.

Представа је премијерно приказана у новембру прошле године.

- У ноћи помрачења Месеца, које се од давнина сматра мистериозним покретачем великих личних промена, цивилизован човек, упакован у шарени папир брачног и професионалног статуса, сакривен иза својих хобија и друштвених улога, показаће праву природу - или неће? Уколико је покаже, кула на чијем је врху живео, наизглед заштићен, сурваће се у понор, али ће на голој земљи можда нићи семе живота какав заслужује свако достојанствено људско биће. Уколико је не покаже, остаће релативно задовољан, а шта је цивилизованом човеку модерног доба друго и потребно осим удобног, познатог, досадног, али пријатно уобичајеног осећања релативног задовољства? - навела је својевремено ауторка Ана Ђорђевић у објашњењу представе.

Глумац Петар Бенчина изразио је задовољство због гостовања у ГП "Јазавац" и играња пред бањалучком публиком.

- Прво бих вам захвалио на изузетно топлом пријему и дивној реакцији на нашу представу. Први пут играмо на овој сцени и она је стварно дивна и врло пристаје овој представи, јер је између мале и велике. Мислим да смо и ми играли са великим задовољством. Вечерас је било нешто посебно - рекао је Бенчина.

Навео је да је грађење ликова било усмјерено и вођено редитељском палицом Андреја Носова.

- Томе је највише допринео Андреј Носов, који нас је навео у правом смеру. Нисмо били оптерећени филмом, који има изузетан успех и водили смо се оним што покреће те људе дубоко изнутра - њиховим тајнама. Гледали смо да заправо не правимо неке ликове који би били пластично обележени неким средствима, него смо се служили искључиво неким сопственим искуством и сопственим ситуацијама у којима се нисмо снашли или јесмо снашли - казао је Бенчина.

Он сматра да је ова представа, у својој суштини, комад који осликава тренутак у којем живимо, заробљени у својим мобилним телефонима, који чувају много тога.

- Дефинитивно смо дошли до неке универзалности. Ово што сви поседујемо у џеповима, ови телефони, то су све заправо наше црне кутије, у којима бележимо готово све своје односе, оне који су једноставни до оних који су компликовани, али и оне који су тајни и који би нам реметили слику каквом ми желимо да се представимо свету, односно људима око себе - нагласио је Бенчина.

Наиме, пријатељи у представи, након што су одлучили да наглас читају све поруке које им стигну и када одлуче да се јаве на све позиве, створили су мале сукобе, који су временом кулминирали на сцени.

- Када је драмска ситуација, она је врло изоштрена. Они су заправо сви доведени у један одређени безизлаз, у једну заоштрену драмску ситуацију, која их се изузетно лично тиче. Мислим да смо се сви на неки начин идентификовали и могли веома лако да претпоставимо како је наћи се у таквом нечему - појаснио је Бенчина.

Он је казао и то да је читав сплет догађаја приказан на сцени остварио своју намјеру, а то је да то што се приказује приватно не буде вулгарно, већ да изгледа као да је представа посматрана кроз шпијунку врата.

- Све ово је био заједнички напор, јер ово је посебна ансамбл представа, зато што смо сви од првог до последњег тренутка на сцени. Мени је лично било велико задовољство док смо радили и мислим да смо направили оно што смо хтели - додао је Бенчина.

Редитељ Андреј Носов је објаснио суштину једног оваквог комада.

- Ако смо одрасли и живимо у време када је сваком омогућено да има кодовану комуникацију, када су тајне заправо завере и када је осуда околине велика цена за све поступке, можемо ли ми уопште бити поштени и слободни људи. Научити да прекинеш нешто што ти не иде са неким другим, бити искрен према себи и свету око себе, живети своју истину, веровати себи и другима - то је идеал који је толико далеко од данашњег света. Онда није чудно што нас сви лажу - медији, политичари, продавци у пиљари, бака на пијаци, партнер или мама. Лаж је једноставна, а болна када се разоткрије. Истина је тешка, а ослобађајућа када је не кријеш - написао је Носов о представи "Црна кутија".

Данас на програму

"Режим љубави"

"Атеље 212"

Београд

20 часова

Улоге: Софија Јуричан, Милош Тимотијевић

Александра Јовановић, Дејан Дедић и Јелена Илић

Разговор са глумцем

Александар Стојковић

22.30

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана