Marko Vukosav: Predstava “Ko je to?” otvorila drugi Festival monodrame mladog glumca

Danko Kuzmanović
Marko Vukosav: Predstava “Ko je to?” otvorila drugi Festival monodrame mladog glumca

U okviru 21. Teatar festa “Petar Kočić” održava se i drugi Festival monodrame mladog glumca, na kojem će biti izvedeno šest predstava. Jedna od njih je i monodrama “Ko je to?” autora Marka Vukosava iz Banjaluke.

“Ko je to?” jeste svojevrsna, istinski ispripovijedana priča mladog stvaraoca, mislećeg čovjeka koji kroz stadijume sopstvene paranoje podražava unutrašnji svijet umjetnosti kao i posrnuća njenih kreatora. Igru u igri, ili predstavu u predstavi donosi ličnost koja, samoinicijativno, uzgred, pomračenog uma, pokušava da publici ukaže na egzistencijalne i socijalne probleme u kojima se on kao osamljeni junak, u osamljena četiri zida, postepeno gubi.

GLAS: U monodrami dočaravate kako izgleda stvaralački proces. U kolikoj mjeri je to odraz stvarnog procesa?

VUKOSAV: Svaki stvaralački proces je priča za sebe i jedno uvek novo i posebno iskustvo. Postoji nešto što krasi svaki proces otkad je pozorišta, a to su problemi. Tako Karel Čapek kaže da pozorište nije ostvarivanje nekog plana, već suočavanje sa nebrojeno neočekivanih problema.

GLAS: Da li se ova monodrama može nazvati autobiografskom pričom?

VUKOSAV: Problemi koji prate stvaranje predstave dolaze od onih koji učestvuju u procesu, tako sam ja predstavu sastavio od problema koji su mene mučili dok sam stvarao. Da, ovo jeste autobiografska priča.

GLAS: Jesu li Dostojevski, Breht, Gorki i Strindberg i van pozornice Vaši omiljeni izvori inspiracije?

VUKOSAV: Sve me inspiriše, naročito prijatelji i priroda, a ova velika imena su ostavila iza sebe mnogo divnih misli i dela iz kojih može mnogo da se nauči.

GLAS: Šta je, po Vama, najveća opasnost za jednog umjetnika?

VUKOSAV: Umetnik = radnik. Mislim da opasnost za svakog radnika, čime god se bavio, jeste da nije predan svom poslu i da misli o uspehu ili porazu preovladaju misli o onome šta i kako treba da uradi.

GLAS: Ko je, na kraju, Marko Vukosav, i koji je njegov zadatak?

VUKOSAV: Sada, nakon završenih studija glume, upisao sam master iz pozorišne režije. Moj zadatak jeste da zajedno sa kolegama sa klase i studentima četvrte godine glume dovedem do premijere novu predstavu “Plava ptica”, koja će biti izvedena početkom jula u GP “Jazavac”. A nakon toga kopanje puta za neki novi rad, bilo glumački ili rediteljski, jer najviše sam ja kada radim.

Nagrade

- Predstava je odigrana 17 puta do sada, od toga je na festivalima osvojila sledeće nagrade: “Zlatni Čiča” za najboljeg glumca festivala Studentskog festivala Svetozarevo (SFS - Jagodina) 2016, nagradu za najboljeg glumca festivala po izboru stručnog žirija, za najboljeg glumca festivala po izboru publike i za najbolju predstavu festivala po izboru publike na šestom Međunarodnom festivalu alternativnog teatra GEST u Sečnju 2016. godine i nagradu za najbolji utisak na trećem Međunarodnom festivalu “Zlatni ris Srpske” u Banjaluci iste godine - rekao je Vukosav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana