Маркo Вукосав: Представа “Ко је то?” отворила други Фестивал монодраме младог глумца

Данко Кузмановић
Маркo Вукосав: Представа “Ко је то?” отворила други Фестивал монодраме младог глумца

У оквиру 21. Театар феста “Петар Кочић” одржава се и други Фестивал монодраме младог глумца, на којем ће бити изведено шест представа. Једна од њих је и монодрама “Ко је то?” аутора Марка Вукосава из Бањалуке.

“Ко је то?” јесте својеврсна, истински исприповиједана прича младог ствараоца, мислећег човјека који кроз стадијуме сопствене параноје подражава унутрашњи свијет умјетности као и посрнућа њених креатора. Игру у игри, или представу у представи доноси личност која, самоиницијативно, узгред, помраченог ума, покушава да публици укаже на егзистенцијалне и социјалне проблеме у којима се он као осамљени јунак, у осамљена четири зида, постепено губи.

ГЛАС: У монодрами дочаравате како изгледа стваралачки процес. У коликој мјери је то одраз стварног процеса?

ВУКОСАВ: Сваки стваралачки процес је прича за себе и једно увек ново и посебно искуство. Постоји нешто што краси сваки процес откад је позоришта, а то су проблеми. Тако Карел Чапек каже да позориште није остваривање неког плана, већ суочавање са небројено неочекиваних проблема.

ГЛАС: Да ли се ова монодрама може назвати аутобиографском причом?

ВУКОСАВ: Проблеми који прате стварање представе долазе од оних који учествују у процесу, тако сам ја представу саставио од проблема који су мене мучили док сам стварао. Да, ово јесте аутобиографска прича.

ГЛАС: Јесу ли Достојевски, Брехт, Горки и Стриндберг и ван позорнице Ваши омиљени извори инспирације?

ВУКОСАВ: Све ме инспирише, нарочито пријатељи и природа, а ова велика имена су оставила иза себе много дивних мисли и дела из којих може много да се научи.

ГЛАС: Шта је, по Вама, највећа опасност за једног умјетника?

ВУКОСАВ: Уметник = радник. Мислим да опасност за сваког радника, чиме год се бавио, јесте да није предан свом послу и да мисли о успеху или поразу преовладају мисли о ономе шта и како треба да уради.

ГЛАС: Ко је, на крају, Марко Вукосав, и који је његов задатак?

ВУКОСАВ: Сада, након завршених студија глуме, уписао сам мастер из позоришне режије. Мој задатак јесте да заједно са колегама са класе и студентима четврте године глуме доведем до премијере нову представу “Плава птица”, која ће бити изведена почетком јула у ГП “Јазавац”. А након тога копање пута за неки нови рад, било глумачки или редитељски, јер највише сам ја када радим.

Награде

- Представа је одиграна 17 пута до сада, од тога је на фестивалима освојила следеће награде: “Златни Чича” за најбољег глумца фестивала Студентског фестивала Светозарево (СФС - Јагодина) 2016, награду за најбољег глумца фестивала по избору стручног жирија, за најбољег глумца фестивала по избору публике и за најбољу представу фестивала по избору публике на шестом Међународном фестивалу алтернативног театра ГЕСТ у Сечњу 2016. године и награду за најбољи утисак на трећем Међународном фестивалу “Златни рис Српске” у Бањалуци исте године - рекао је Вукосав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана