Mala pozornica osakatila selekciju Teatar festa

Mirna Pijetlović
Mala pozornica osakatila selekciju Teatar festa

Banjaluka - Dodjelom nagrada najboljima spuštena je zavjesa na ovogodišnje izdanje 19. Teatar festa "Petar Kočić", a sumirajući utiske, stručna kritika, glumci, reditelji i publika ocijenili su da je selekcija bila osrednja, sa prilično podijeljenim mišljenjima o kvalitetu predstava.

Ono sa čim su se definitivno svi složili je da je neophodno mijenjati koncepciju festivala, u smislu veće pozornice, koja bi mogla ugostiti "bogatije" predstave, sa grandioznijom scenografijom i većim brojem glumaca, ali i sa idejom da sve pozornice u Banjaluci budu domaćini predstavama Tatar festa.

- Bilo bi lepo da, recimo, Dječije pozorište RS, koje poseduje i baletski pod, ugosti neku predstavu koja ne može igrati u Narodnom pozorištu RS. S obzirom na to da je festival u maju, moglo bi se čak razmisliti i o nekoj letnjoj pozornici na otvorenom. Tako bi apsolutno celi grad bio u znaku Teatar festa - smatra glumac Narodnog pozorišta RS Bojan Kolopić.

Kako je istakao, selekcija je bila solidna, predstava "Duh koji hoda" zasluženo je dobila nagradu, jer govori o današnjoj situaciji i problemima koje svi proživljavamo.

- Komad govori i o nemoći običnog građanina da promeni svet oko sebe, a glavni lik u potpunosti oslikava jednog prosečnog građanina - ističe Kolopić i dodaje da je upravo ta predstava "ubola" selekciju.

Takođe, dodaje on, razgovarajući sa svojim prijateljima i kolegama, pojedine predstave koje su se njemu dopale njima uopšte nisu i obrnuto.

- Različita mišljenja su u redu i upravo je to pozorište koje izaziva reakcije - zaključuje Kolopić.

Publika i novinari koji su pratili ovogodišnji festival istakli su da su selekcija i kvalitet samih predstava bili ispod prosjeka.

- Ne znam da li je selektor Ljiljana Čekić imala peh da nema baš veliki izbor predstava, zbog slabe produkcije u regionu ili zbog ograničenja veličine pozornice u Narodnom pozorištu RS ili je u pitanju neki treći faktor, ali smatram da je ovogodišnje izdanje festivala bilo prilično slabo. Mislim da Banjaluka može i zaslužuje mnogo bolje - kazao je jedan od novinara koji je pratio festival.

Glumica Narodnog pozorišta RS Miljka Brđanin smatra da je dobro pogledati i dobru i lošu predstavu, da bi, sa profesionalne strane, mogla da uporedi svoj rad sa radom kolega iz regiona i sa te strane Teatar fest je jako bitan.

- Imali smo priliku da vidimo dobre i manje dobre predstave, iako, iskreno, ne znam kakva je ponuda predstava u regionu, jer nisam imala priliku da ih pogledam u obimu u kojem bih željela. Ono što bih svakako pohvalila je prvonagrađena predstava, koja definitivno ima kvalitet - kaže Brđaninova i dodaje da je ovogodišnji festival obilježio tekst koji govori o problemima današnjice, odnosno o tome kako se sve "naopako okrenulo".

Ona dodaje da Narodno pozorište RS zaslužuje veći prostor da bi ugostilo bolje i kvalitetnije predstave.

- Jedne godine na Teatar fest nije bilo moguće dovesti fenomenalnu predstavu "Zločin i kazna" kolega iz Hrvatske, zbog, naravno, ograničenog prostora. Pogledala sam je i mogu da kažem da je velika šteta što publika u Banjaluci to nije imala priliku. A sigurna sam da je to samo jedan u moru primjera - rekla je Brđaninova.

Prema mišljenju reditelja Dječijeg pozorišta RS Aleksandra Pejakovića, treba da se ima na umu da selektor uvijek bira ponuđeno, "a to ne znači da se pozorišne kuće uvijek opredijele za ono najbolje što imaju".

- U tom smislu selekcija je bila veoma naklonjena mlađim autorima, prvenstveno rediteljima, što u svakom slučaju ne može da škodi. Na ovogodišnjem festivalu, po mom mišljenju, izdvojile su se predstave "Čudovište" i "Duh koji hoda", jer su najzrelije i u žanrovskom smislu najčistije - objasnio je Pejaković.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Aleksandar Stojković je zadovoljan što je publika imala priliku da pogleda različite predstave.

- Definitivno postoji potreba za većom pozornicom koja je selektoru uvijek ograničavajuća okolnost kada bira predstave koje će igrati na festivalu. Iskreno, nisam optimističan kada je rješavanje problema veličine scene u pitanju - kazao je Stojković i naglasio da je u publici čuo i jako dobre komentare na ovogodišnji festival, ali i one loše, što je u redu, jer svako ima pravo na svoje mišljenje.

Na kraju, složili su se stručnjaci, treba izraziti nadu da bar jubilarni, 20. Teatar fest "Petar Kočić" neće imati ista ograničenja u selekciji, kao svi prethodni.

Zatvaranje

Sjajnim nastupom Konstantina Kostjukova i zvijezda Beogradskog baleta, zatvoren je ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić" u Banjaluci. Generalni pokrovitelj i ovogodišnjeg izdanja festivala bila je kompanija m:tel, a kako su istakli, "prijateljstvo Narodnog pozorišta RS i kompanije m:tel krasiće i sljedeću pozorišnu sezonu, a publici i svim zaljubljenicima u teatar omogućiće još jednu godinu bogatog kulturnog druženja u teatru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana