Мала позорница осакатила селекцију Театар феста

Мирна Пијетловић
Мала позорница осакатила селекцију Театар феста

Бањалука - Додјелом награда најбољима спуштена је завјеса на овогодишње издање 19. Театар феста "Петар Кочић", а сумирајући утиске, стручна критика, глумци, редитељи и публика оцијенили су да је селекција била осредња, са прилично подијељеним мишљењима о квалитету представа.

Оно са чим су се дефинитивно сви сложили је да је неопходно мијењати концепцију фестивала, у смислу веће позорнице, која би могла угостити "богатије" представе, са грандиознијом сценографијом и већим бројем глумаца, али и са идејом да све позорнице у Бањалуци буду домаћини представама Татар феста.

- Било би лепо да, рецимо, Дјечије позориште РС, које поседује и балетски под, угости неку представу која не може играти у Народном позоришту РС. С обзиром на то да је фестивал у мају, могло би се чак размислити и о некој летњој позорници на отвореном. Тако би апсолутно цели град био у знаку Театар феста - сматра глумац Народног позоришта РС Бојан Колопић.

Како је истакао, селекција је била солидна, представа "Дух који хода" заслужено је добила награду, јер говори о данашњој ситуацији и проблемима које сви проживљавамо.

- Комад говори и о немоћи обичног грађанина да промени свет око себе, а главни лик у потпуности осликава једног просечног грађанина - истиче Колопић и додаје да је управо та представа "убола" селекцију.

Такође, додаје он, разговарајући са својим пријатељима и колегама, поједине представе које су се њему допале њима уопште нису и обрнуто.

- Различита мишљења су у реду и управо је то позориште које изазива реакције - закључује Колопић.

Публика и новинари који су пратили овогодишњи фестивал истакли су да су селекција и квалитет самих представа били испод просјека.

- Не знам да ли је селектор Љиљана Чекић имала пех да нема баш велики избор представа, због слабе продукције у региону или због ограничења величине позорнице у Народном позоришту РС или је у питању неки трећи фактор, али сматрам да је овогодишње издање фестивала било прилично слабо. Мислим да Бањалука може и заслужује много боље - казао је један од новинара који је пратио фестивал.

Глумица Народног позоришта РС Миљка Брђанин сматра да је добро погледати и добру и лошу представу, да би, са професионалне стране, могла да упореди свој рад са радом колега из региона и са те стране Театар фест је јако битан.

- Имали смо прилику да видимо добре и мање добре представе, иако, искрено, не знам каква је понуда представа у региону, јер нисам имала прилику да их погледам у обиму у којем бих жељела. Оно што бих свакако похвалила је првонаграђена представа, која дефинитивно има квалитет - каже Брђанинова и додаје да је овогодишњи фестивал обиљежио текст који говори о проблемима данашњице, односно о томе како се све "наопако окренуло".

Она додаје да Народно позориште РС заслужује већи простор да би угостило боље и квалитетније представе.

- Једне године на Театар фест није било могуће довести феноменалну представу "Злочин и казна" колега из Хрватске, због, наравно, ограниченог простора. Погледала сам је и могу да кажем да је велика штета што публика у Бањалуци то није имала прилику. А сигурна сам да је то само један у мору примјера - рекла је Брђанинова.

Према мишљењу редитеља Дјечијег позоришта РС Александра Пејаковића, треба да се има на уму да селектор увијек бира понуђено, "а то не значи да се позоришне куће увијек опредијеле за оно најбоље што имају".

- У том смислу селекција је била веома наклоњена млађим ауторима, првенствено редитељима, што у сваком случају не може да шкоди. На овогодишњем фестивалу, по мом мишљењу, издвојиле су се представе "Чудовиште" и "Дух који хода", јер су најзрелије и у жанровском смислу најчистије - објаснио је Пејаковић.

Умјетнички директор Народног позоришта РС Александар Стојковић је задовољан што је публика имала прилику да погледа различите представе.

- Дефинитивно постоји потреба за већом позорницом која је селектору увијек ограничавајућа околност када бира представе које ће играти на фестивалу. Искрено, нисам оптимистичан када је рјешавање проблема величине сцене у питању - казао је Стојковић и нагласио да је у публици чуо и јако добре коментаре на овогодишњи фестивал, али и оне лоше, што је у реду, јер свако има право на своје мишљење.

На крају, сложили су се стручњаци, треба изразити наду да бар јубиларни, 20. Театар фест "Петар Кочић" неће имати иста ограничења у селекцији, као сви претходни.

Затварање

Сјајним наступом Константина Костјукова и звијезда Београдског балета, затворен је овогодишњи Театар фест "Петар Кочић" у Бањалуци. Генерални покровитељ и овогодишњег издања фестивала била је компанија м:тел, а како су истакли, "пријатељство Народног позоришта РС и компаније м:тел красиће и сљедећу позоришну сезону, а публици и свим заљубљеницима у театар омогућиће још једну годину богатог културног дружења у театру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана