Лекција о опроштају која се не заборавља премијерно изведена у Народном позоришту

Александра Глишић
Лекција о опроштају која се не заборавља премијерно изведена у Народном позоришту

Бањалука - Представа „Усамљени запад“ редитељке Белинде Божичковић донијела је нову енергију на сцену „Петар Кочић“ Народног позоришта РС у Бањалуци.

Млада глумачка екипа коју чине Златан Видовић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Наташа Перић причом Мартина Мекдоне подсјетила је публику на отуђеност која често влада и међу најближим члановима породице и на снагу коју опроштај има и послије најгорих ствари које нас задесе.

Глумац Златан Видовић тумачи лик Колмана Конора, старијег брата у ирској породици, који на души носи и једну смрт.

- Овај лик је јако комплексан и ово је једна од најтежих улога које сам радио и био је велики изазов ући под кожу једног овако дисфункционалног и психотичног карактера, али је велико задовољство и изазов играти овакву улогу. А текст Мартина Мекдоне се већ сада може сматрати модерним класиком. Привукла ме улога и прича, која је универзална и увијек актуелна - рекао је Видовић.

Наташи Перић повјерена је улога Грлин, седамнаестогодишњакиње, која је усамљена у сопственом оклопу емоција. Представља се околини, лишеној емпатије, као груба и морбидна само због страха од исмијавања осјећајности.

- Свако од нас носи неки оклоп над својим осјећајима, само због неке дозе страха од могуће повријеђености. Након представе пришла ми је једна госпођа. Рекла је да је размишљала о једној својој животној ситуацији. Наиме, прихватила је извињење особе којој, како каже, никад истински није опростила. Како је тако тешко опростити, питала ме. Мени је то довољна критика. Да један човјек изађе из сале и запита се тако нешто, успјели смо! - казала је Перићева.

У улози свештеника Родерика Велша појављује се Бојан Колопић.

- Све четири улоге у комаду су прилично захтевне, али је предивно имати изазов пред собом, одличну екипу заједно са редитељем и месец и по рада на нечему што нас се и те како дотиче. Када то кажем, мислим на нивоу приче, ликова, односа и ствари које се дешавају међу људима које свакодневно виђамо и о којима читамо у нашој дневној штампи, иако се радња комада дешава у Ирској - истакао је Колопић.

Прва реприза представе је вечерас у 20.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана