„Laža i paralaža u novom ruhu Pozorišta Prijedor

Snežana Tasić
„Laža i paralaža u novom ruhu Pozorišta Prijedor

Prijedor - Ansambl Pozorišta Prijedor 18. novembra će premijerno izvesti predstavu „Laža i paralaža" koju je po tekstu čuvenog Jovana Sterije Popovića režirala Đurđa Tešić iz Beograda

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš kaže da će ovo biti četvrta premijera u 65. sezoni kojom će ujedno biti obilježena „Evropska noć teatra".

Rediteljka Đurđa Tešić ističe da je počela da sarađuje sa prijedorskim teatrom poslije dugogodišnje saradnje sa Narodnim pozorištem Republike Srpske.

- Zajedno smo želeli da to bude komedija i odlučili smo se za klasični komad „Laža i paralaža" i to prvenstveno jer Sterija nije igran u Prijedoru, nego samo jedanput i to „Pokondirena tikva". Odlučili smo se za ovog pisca zato što je to bio intelektualac i čovek koji je doprineo nastanku Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta i osnivač je Društva srpske slovesti, što je preteča Srpske akademije nauka i umetnosti - rekla je Tešićeva.

Podsjeća da se Sterija u svojim komedijama bavi moralnim pristupom društvu.

- Sterija je jako plodan pisac za glumačku igru i mislim da smo uspjeli da napravimo jako duhovitu i maštovitu glumačku predstavu, a rad na njoj je bio veoma uspešan jer su glumci bili jako nadahnuti za rad i igru - naglašava Tešićeva.

Ovo nije prvi put da ona režira Sterijine komedije, jer je ranije radila predstavu „Ženidba i udadba".

U predstavi „Laža i paralaža" igraju Dean Batoz, Tatjana Binjaš-Batoz, Zlata Kogelnik, Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić i Zorica Jojić.

Zoran Baroš je najavio da će ansambl Pozorišta Prijedor do kraja godine repertoar obogatiti i jednom dječijom predstavom.

  • Riječ je o tekstu „Čuda su ipak moguća" Muhidina Šarića i očekujemo da će i ove godine brojna djeca doći u pozorište pred novogodišnje i božićne praznike - kazao je Baroš.

Pisac

Jovan Sterija Popović rođen je 1806. godine, a studije u Pešti mu omogućavaju visoko obrazovanje, ali i prvi kontakt sa pozorištem, koje mu postaje i ostaje jedna od najvećih ljubavi i preokupacija. Tu piše i objavljuje prve pjesme, a zatim i tragedije. Po povratku u rodni Vršac, kao diplomirani pravnik, postaje profesor latinskog jezika, a zatim advokat i nastavlja živu književnu aktivnost. Prva komedija „Laža i paralaža" (1830) pomogla mu je da prepozna u sebi komediografa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana