Култним комадом Алфреда Жарија настављен Заплет: Све се мијења, краљеви остају исти

Александра Глишић
Култним комадом Алфреда Жарија настављен Заплет: Све се мијења, краљеви остају исти

Бањалука - "Краљ Иби" добио је ново царско одијело у режији Горана Дамјанца, а ову представу видјела је и публика Међународног фестивала младог глумца "Заплет" у Бањалуци.

Студенти глуме бањалучке Академије умјетности показали у невјероватну енергију на сцени у недјељу увече, а представа је рађена у продукцији Студентског позоришта "Владо Зељковић".

- Насловни јунак ове представе је у драмској литератури познат као лик који представља појам свега негативног у човјеку. Тако да смо ми краља Ибија тако третирали. Међутим, с обзиром на то да је то једна комедија, лакрдија, ми смо те проблеме и људске мане поставили на такав начин да нам је краљ Иби на крају ипак симпатичан - каже Дамјанац.

Иако су сви глумци бриљирали, за глумицу вечери проглашена је Кристина Шиканић.

У представи "Краљ Иби" играју: Александар Руњић, Кристина Шиканић, Дарко Стојић, Марко Недељковић, Леа Секулић, Лазар Петровић, Марко Вукосав и Сенад Милановић.

- За наше позориште ово је "Стеријино позорје", овдје ми провјеравамо наше представе и наш рад. Такође, овдје млади глумци имају прилику да покажу оно што могу на прави начин. Кукавичлук који влада у нашем друштву представили и у овом комаду - рекао је Дамјанац.

Ријеч је о комаду који је први пут изведен као марионетска представа, а то је први комад у историји свјетске драме у коме се псује па је премијера у Паризу 1896. обиљежена скандалом. Послије прве непристојне ријечи представа је прекинута на петнаестак минута због нереда у публици.

Александар Руњић истиче да је неисцрпну инспирацију за лик краља Ибија пронашао у свим политичарима и ратовима који су се икада десили.

Данас на програму

Комад Бео арта 2015 из Београда "У агонији" у режији Ане Ђорђевић биће изведен вечерас у 20 часова. Улоге су повјерене Марији Вицковић, Радовану Вујовићу и Бранку Цвејићу. Публика ће послије представе бити у прилици да се дружи са глумцем Драганом Бјелогрлићем.

"Заплет на точковима"

У оквиру програма "Заплет на точковима" глумци Бојан Колопић и Смиљана Маринковић извели су комад "Терапија" у Град  позориште Градишка. Глумица Марија Ђајић своју монодраму "На дан свођења рачуна" извела је у суботу у Лакташима, а у недјељу у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана