“Kolubarska bitka” u NP RS: Ako iščupamo svoj korijen, onda se sušimo

D. K.
“Kolubarska bitka” u NP RS: Ako iščupamo svoj korijen, onda se sušimo

Banjaluka - “Nema tog rata koji srpski seljak ne može da dobije”, riječi su koje izgovara glumac Goran Jokić u ulozi velikog srpskog vojskovođe Živojina Mišića, na samom kraju predstave “Kolubarska bitka” pozorišta iz Prijedora, koja je odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Jokić je otkrio kako se spremao za ulogu i kolika je čast igrati velikog srpskog vojskovođu.

- Ogromna je čast igrati Živojina Mišića. Bilo je puno materijala i tekstova, bilo je samo problem šta izabrati od svega toga, pored originalnog Mihizovog teksta. Trudio sam se da ga prikažem kao čovjeka iz naroda, vojskovođu koji je i čovjek i seljak, i otac i muž i koga je pogodila nesreća srpskog naroda i koji je imao tu genijalnu ideju koja se i dan-danas izučava na vojnim akademijama - kazao je Jokić. 

Čast je i obaveza, kako je rekao Aleksandar Stojković Piksi, igrati u ovoj predstavi i obrađivati baš ovu temu. 

- Drago mi je što se nalazim u takvoj vrsti podjele uloga, zaista mi je čast i zadovoljstvo. Dobro je što se Pozorište Prijedor sjetilo da obradi tu temu i baš 1918. godinu. Sale su uvijek pune, što znači da nama nekad nedostaje te patriotske literature, što smo neopravdano zapostavili, a ako iščupamo svoj korijen, onda se sušimo - rekao je Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana