“Колубарска битка” у НП РС: Ако ишчупамо свој коријен, онда се сушимо

Д. К.
“Колубарска битка” у НП РС: Ако ишчупамо свој коријен, онда се сушимо

Бањалука - “Нема тог рата који српски сељак не може да добије”, ријечи су које изговара глумац Горан Јокић у улози великог српског војсковође Живојина Мишића, на самом крају представе “Колубарска битка” позоришта из Приједора, која је одиграна у Народном позоришту Републике Српске.

Јокић је открио како се спремао за улогу и колика је част играти великог српског војсковођу.

- Огромна је част играти Живојина Мишића. Било је пуно материјала и текстова, било је само проблем шта изабрати од свега тога, поред оригиналног Михизовог текста. Трудио сам се да га прикажем као човјека из народа, војсковођу који је и човјек и сељак, и отац и муж и кога је погодила несрећа српског народа и који је имао ту генијалну идеју која се и дан-данас изучава на војним академијама - казао је Јокић. 

Част је и обавеза, како је рекао Александар Стојковић Пикси, играти у овој представи и обрађивати баш ову тему. 

- Драго ми је што се налазим у таквој врсти подјеле улога, заиста ми је част и задовољство. Добро је што се Позориште Приједор сјетило да обради ту тему и баш 1918. годину. Сале су увијек пуне, што значи да нама некад недостаје те патриотске литературе, што смо неоправдано запоставили, а ако ишчупамо свој коријен, онда се сушимо - рекао је Стојковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана