Кестенбург уселио у сва бањалучка позоришта: Краљица Катарина и Дон Кихот у борби против вјетрењача

Александра Маџар
Кестенбург уселио у сва бањалучка позоришта: Краљица Катарина и Дон Кихот у борби против вјетрењача

Бањалука - Међународни фестивал студентских позоришта "Кестенбург" од сриједе увече "окупирао" је представама наш град па је публика прве такмичарске вечери имала прилику да на различитим локацијама погледа пет комада.

Путовање је почело из Тузле, са монодрамом "Босанска краљица" по тексту Марице Петровић у режији Владе Керошевића. Лик Катарине Котроманић Косаче на експерименталној сцени Дјечијег позоришта РС оживјела је Ивана Милосављевић.

- Дошли смо у ситуацију да се краљица мора пробудити из легенде, мита како би послала поруку мира нашим људима, да само једнаки по земљи на којој смо рођени да смо сви из истог коријена са ових простора - истакла је млада глумица која се такмичи у "Факултетској" категорији.

За ову тему са својим професорима, Петровићевом и Керошевићем, одлучила се јер су сматрали да мало људи на нашим просторима учи и зна о краљици Катарини.

- Улога је пред мене поставила високе критеријуме. Требало је свим својим бићем упустити се у истраживање лика, а с обзиром на то да је историјски, била је и већа одговорност - нагласила је она.

У исто вријеме комад "Буре барута" студента бањалучке Академије умјетности изведен је у хангару у кампусу бањалучког Универзитета. Награђивани комад по тексту Дејана Дуковског колективни је рад студената из класе Жељка Митровића. Ова амбијентална поставка сурових сцена из живота људи са ових простора, чији се животи преплићу у клупку агресије, сукоба и нетрпељивости, изведена је и у 23 часа.

Послије Тузле и Бањалуке, позоришна тура стигла је и до Чешке. На великој сцени Дјечијег позоришта РС у оквиру Златне селекције изведен је комад "Дон Кихот Авејкенинг" из прашког Спектакл театра.

Аутори  адаптације "Дон Кихота" објаснили су да су ветрењаче којима су се тада млади супротстављали у ствари биле рат, који их је приморао да брже одрасту.

- Размишљали смо против каквих вјетрењача се данас бори наша генерација да би испунила своје снове. Онда смо схватили да углавном постоје људи који нам говоре да су наши снови луцкасти и да морамо постати мудрији - објаснили су глумци из Чешке.

 У нашем извођењу, објашњавају, Дон Кихот је обични млади човјек којег нервира што мора остати у свом родног граду и жели истражити свијет и испунити своје снове.

- Дон Кихот је момак који је сањао о свијету читајући само књиге и замишљао је како свијет треба да изгледа. И једног дана он је одлучио да више не може остати у кући и да мора изаћи, али онда је схватио да је свијет потпуно другачији од онога што је очекивао. Тако да он мора веома брзо да одрасте - испричали су они.

Из Чешке се публика преселила у Нови Пазар, одакле је дошла одлична позоришна прича "Бетон махала". Публика у Бањалуци имала је прилику да је погледа прије неколико мјесеци, такође у Народном позоришту РС, а млади глумци су тада, као и сада, награђени дугим и јаким аплаузом. У Новом Пазару је забрањена, али је зато преко 40 пута изведена у региону. Реакције публике увијек су биле фантастичне, јер млади глумци на сцени изговарају истину коју живе.

- Говоримо о љубави према свом граду и односима младих који ту живе. Иако су је код нас забранили, она је отворила врло важна питања којих се многи прибојавају, а тичу се свих нас који живимо доље. Касније, играјући по региону схватили смо да су то питања свих младих и старих људи на просторима бивше Југославије - једногласни су глумци који осјећају да је процес настанка комада био и један од најзначајнијих процеса у њиховим животима.

- Свака реченица је ауторска и изашла је из идеје да покажемо колико волимо наш град и колико је та љубав болна, јер и у нашем граду, као и у многим другим градовима, постоје ствари које не ваљају - закључили су они.

"Мученици" из Ниша

Глумци аматери из Студентског културног центра Ниша извели су комад који је такође овјенчан многобројним признањима. Посјетиоци су у Градском позоришту "Јазавац" имали прилику да погледају психолошку драму "Мученици", причу која прати младог и енергичног љекара који да би напредовао у каријери добија посао у истуреном одјељењу психијатријске болнице, која је смјештена у напуштеном манастиру. Заплет почиње кад у двориште манастира падну пакети хуманитарне помоћи, која поред млијека у праху и чоколаде, садрже и војне униформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана