“Јежева кућица” у Дјечијем позоришту РС: Удахнут нови живот вољеној басни

Миланка Митрић
“Јежева кућица” у Дјечијем позоришту РС: Удахнут нови живот вољеној басни

Бањалука - Предивна сцена која асоцира на шуму, кућа јежа освијетљена лампицама, боје и музика које одражавају атмосферу шуме и особине ликова, попраћене шушкавим звуцима наговјештаја радње, начинили су право мало чудо на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Све ово створено је да удахне нови живот вољеној “Јежевој кућици” и прикаже је у другачијем руху. “Јежева кућица” у режији Слободана Перишића премијерно је одиграна током овог викенда. Глумци Ђурђа Вукашиновић, Ана Анђелић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Борис Шавија и Дарко Стојић оживјели су свима познате ликове, а за предивну и импресивну сценографију били су задужени Марко Билбија и Моника Поњавић.

- Као што је сам текстуални предложак ове приче модел басне, “Јежева кућица” се више служи тим језиком. Модел басне се служи једноставним сликама које могу довољно снажно да евоцирају емоције и да пренесу поруке. Циљ је био да створимо визуелни језик који може уз поставу овог типа да одговори свим законима које модел басне може да пружи - рекао је Билбија.

Нагласио је да је низање појединих сцена осмишљено тако да осликава одређени лик, што је било запажено приликом смјењивања позадинске боје, у складу са појавом одређеног лика. Свјетло је дало свој допринос визуелном испуњењу које је планирано.

- Концепција је у том антропоморфизму између људи и животиња, који се у овом случају помало помјера. Глумци скидају маске, враћају их назад. Све је у жанровски неодређеном тону, као и сама музика. Трудили смо се да сценографија не буде дословна слика шуме и животињског свијета, али да има неке елементе који то евоцирају. Служили смо се једноставним, мјестимичним иконама простора, који ће бити довољно безвремен да комуницира кроз идеју, а довољно ликован да створи бајковити свијет - казао је Билбија.

Публика је прихватила овакав приступ оживљавању “Јежеве кућице”, те је извођење било попраћено аплаузима. Посебно је значајно што је цјелокупна екипа представе сачињена од домаћих глумачких снага, што је додатни разлог за понос, како сматра и сама директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић.

- Вриједјело је упустити се у овај велики задатак. Једно ново слово је уписано у историју ансамбла Дјечијег позоришта и културе и умјетности Републике Српске - нагласила је Лабовић-Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана