“Ježeva kućica” kutak duhovne sigurnosti

M. M.
“Ježeva kućica” kutak duhovne sigurnosti

Banjaluka - Predstava “Ježeva kućica”, u režiji Živomira Jokovića, biće posljednji put odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske sutra u 18 časova. U ovoj predstavi, koja je premijerno izvedena 15. decembra 2003. godine, igrali su: Slobodan Perišić, Željko Milićević, Aleksandra Spasojević, Dragan Banjac, Snežana Milidrag, Milan Džida/Aleksandar Blanić i glas Aleksandra Sibinovića.

Ove godine navršava se 35 godina od smrti našeg dragog Branka Ćopića, te će u Dječijem pozorištu u martu premijerno biti prikazana nova i drugačija “Ježeva kućica”. Za režiju je zadužen Slobodan Perišić, a novu podjelu glumaca činiće: Ana Anđelić, Božana Bijelić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Boris Šavija i Darko Stojić. Scenografiju rade Monika Ponjavić i Marko Bilbija, kostime Jelena Savić, a muziku potpisuje Boris Šavija.

- “Ježeva kućica” u našoj postavci trebalo bi da bude kutak, prije svega, duhovne sigurnosti. Nakon toga, to je mjesto koje je, u ovom materijalnom svijetu, dom. Dom kao simbol topline, slobode, sigurnosti, mira i samog djetinjstva. Sam junak naše predstave (Jež) jedan je od posljednjih preostalih vitezova našeg vremena kojeg odlikuju vrline u izumiranju. “Vrijedan, radan, bavi se lovom i mirno živi pod svojim krovom”. Ježeva kućica je onaj najdragocjeniji kutak nekog bića do kojeg se teško dolazi i koji je u svojoj suštini nepromjenjiv bez obzira na spoljne okolnosti koje ga okružuju. Naša kućica je dio simbola života, kao dio nečega iz čega je sve počelo u mnogim svjetskim religijama i mitovima. Samim tim, i njen stanovnik je simbol znanja i uzvišenih kvaliteta - naveo je reditelj Slobodan Perišić.

                    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana