“Јежева кућица” кутак духовне сигурности

М. М.
“Јежева кућица” кутак духовне сигурности

Бањалука - Представа “Јежева кућица”, у режији Живомира Јоковића, биће посљедњи пут одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске сутра у 18 часова. У овој представи, која је премијерно изведена 15. децембра 2003. године, играли су: Слободан Перишић, Жељко Милићевић, Александра Спасојевић, Драган Бањац, Снежана Милидраг, Милан Џида/Александар Бланић и глас Александра Сибиновића.

Ове године навршава се 35 година од смрти нашег драгог Бранка Ћопића, те ће у Дјечијем позоришту у марту премијерно бити приказана нова и другачија “Јежева кућица”. За режију је задужен Слободан Перишић, а нову подјелу глумаца чиниће: Ана Анђелић, Божана Бијелић, Ђурђа Вукашиновић, Александар Бланић, Борис Шавија и Дарко Стојић. Сценографију раде Моника Поњавић и Марко Билбија, костиме Јелена Савић, а музику потписује Борис Шавија.

- “Јежева кућица” у нашој поставци требало би да буде кутак, прије свега, духовне сигурности. Након тога, то је мјесто које је, у овом материјалном свијету, дом. Дом као симбол топлине, слободе, сигурности, мира и самог дјетињства. Сам јунак наше представе (Јеж) један је од посљедњих преосталих витезова нашег времена којег одликују врлине у изумирању. “Вриједан, радан, бави се ловом и мирно живи под својим кровом”. Јежева кућица је онај најдрагоцјенији кутак неког бића до којег се тешко долази и који је у својој суштини непромјењив без обзира на спољне околности које га окружују. Наша кућица је дио симбола живота, као дио нечега из чега је све почело у многим свјетским религијама и митовима. Самим тим, и њен становник је симбол знања и узвишених квалитета - навео је редитељ Слободан Перишић.

                    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана