Jami distriktu kruna Zapleta 09

Aleksandra Madžar
Jami distriktu kruna Zapleta 09

Banjaluka - Predstava "Jami distrikt" u režiji Kokana Mladenovića zasluženo je proglašena najboljim komadom na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet 09" u Banjaluci.

Žiri je i ove godine imao težak zadatak, jer je zajedno sa mnogobrojnom publikom imao priliku da u takmičarskom programu pogleda pet odličnih komada. Ipak, komad "Jami distrikt", koji je koprodukcija BITEF-a, Centra za kulturu Tivat, Festivala Maszk i "Firchie Think Tank Studija", imao je "ono nešto", snažno i kvalitetno, kako u postavci, tako i u glumačkoj igri.

Objasnili su da reditelj Kokan Mladenović u saradnji sa ostatkom autorskog tima, baveći se pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenim balkanskim društvima, umjetnički dosljedno koristeći multimedijalna izražajna sredstva, pravi predstavu koja ostavlja pojam zaokruženosti.

- Tri sjajne mlade glumice u sinergiji sa odličnim muzičarima, video-projekcijom i vješto iskorišćenom rekvizitom, intenzivnim i ujednačenim ritom igre donose na scenu tekst koji se hrabro obračunava sa nacionalnim mitovima naših zemalja koji insistiraju na sopstvenim različitostima, a zapravo su u svom korijenu isti - saopštio je žiri.

U istoj predstavi briljirala je i glumica Isidora Simijonović u ulozi "srpske pozicije", pa je žiri odlučio da joj dodijeli priznanje za najbolju mladu glumicu festivala.

- Isidora Simijonović širokim spektrom glumačkih postupaka, jednako vladajući scenskim pokretom i mimikom, uvjerljivo je dočarala niz likova, situacija i pozicija koje predstavljaju činioce srpskog nacionalnog mita. Svojom energijom i bezrezervnim davanjem kreirala je dosljedno i muške i ženske likove, varirajući između destruktivnosti i agresije muške pozicije i pokornosti ženske pozicije kako ih srpski nacionalni mit razumije - saglasan je žiri.

Kako navode, najbolji mladi glumac "Zapleta 09" po njihovoj odluci je Radovan Vujović, koji je u komadu "U agoniji" po tekstu Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i u izvođenju beogradskog "Beo arta" tumačio lik Ivana Križovca.

- Krležin kompleksni jezik te ambicioznost, dvoličnost i cinizam njegovog doktora Ivana Križovca materijalizuju se u igri Radovana Vujovića. Vujović je svoju glumačku igru počeo svedeno i kontrolisano, da bi do kraja predstave prošao transformaciju do razularenog, izopačenog advokata van kontrole, koji pokušava da po svaku cijenu sačuva sopstvene privilegije - objašnjava žiri.

Posljednje takmičarske večeri odigrana je predstava "Taksimetar", "Egzit teatra" iz Zagreba po tekstu istaknutog slovenačkog pisca Gorana Vojnovića, a u režiji Matka Raguža. Iskusni glumac Zijad i njegov mladi kolega Robert Budak ukrstili su uzajamno poštovanje i ljubav prema teatru i publici pružili užitak gledanja izvrsne glumačke igre.

Ova angažovana komedija koja kroz priču o jednom zagrebačkom taksisti, poštenom Romanu, preispituje savremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude.

Smještajući svog junaka na ulicu, u taksi, Vojnović se kroz njegove interakcije s raznim klijentima dotiče brojnih neuralgičnih tačaka savremenosti, u predstavi sastavljenoj od kratkih sličica stvarnosti koje zajedno čine fresku svijeta u kojem se svi prepoznajemo.

Posljednje takmičarske večeri za najboljeg glumca publika je izabrala Roberta Budaka.

Festival je trebalo da bude zatvoren sinoć dodjelom nagrada i izvođenjem komada u režiji Stojana Matavulja "Pita li iko kako je meni", koji je autorski projekat Gradskog pozorišta "Jazavac".

"Razgovor sa glumcima"

U okviru programa "Razgovor sa glumcima" u srijedu uveče gost je bio Nikola - Kolja Pejaković.

Pejaković se sa poštovaocima njegovog lika i djela u holu "Jazavca" družio do ponoći odgovarajući na njihova pitanja, a jedna od tema bila je i serija "Meso" za koju je pisao scenario, a čija će prva epizoda biti prikazana u subotu na RTRS-u i RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana