Izvedena predstava kazališta “Kerempuh” u Narodnom pozorištu RS: Ozbiljne teme na komičan način

Danko Kuzmanović
Izvedena predstava kazališta “Kerempuh” u Narodnom pozorištu RS: Ozbiljne teme na komičan način

Banjaluka - Treće večeri 21. Teatar festa “Petar Kočić” publici se predstavio ansambl Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba predstavom “Ustav Republike Hrvatske”.

Ova predstava na duhovit način progovora o vrlo ozbiljnim i velikim temama, koje se kod nas često ignorišu. Ironične situacije, prožete dubokim emocijama iskazanim kroz šaljiv jezički izraz čine osnovu teksta Ante Tomića i Rajka Grlića, koji je u predstavu pretvorio reditelj Vinko Brešan.

Publika je uživala u maestralnom i nadasve dinamičnom izvođenju glumaca Borka Perića, Nikše Butijera, Ane Maras-Harmander, Damira Poljička, Matije Šakoronje i Vedrana Mlikote te ih je nagradila iskrenim i snažnim aplauzima.

Na pitanje da li je glumcima otežavao zadatak film “Ustav Republike Hrvatske” i svi uspjesi koje je postigao, Borko Perić je rekao da je o tome razmišljao samo na početku rada na predstavi.

- Možda nam je donekle samo otežavalo to što je film uspješan. Gledao sam ga nekoliko mjeseci prije nego što smo počeli da radimo predstavu. Zaista je u pitanju odlično ostvarenje. Bio sam oduševljen Nebojšom Glogovcem, božanstven je u tom filmu, ali najvažnije je da je ta uloga jako dobro napisana. Ona ostavlja mogućnost i drugim glumcima za kreacije, ima mnogo materijala. Moja uloga profesora koji je homoseksualac je zahvalna. Mogao si naći i drugačiji smjer. Ovdje je pitanje šta odabrati, mnogo više toga odbacuješ, jer ne bi stalo u priču sve - rekao je Perić.

Ana Maras-Harmander je rekla da ima potpuno drugačiji karakter od osobe koju igra, ali da joj je to upravo zato i bio izazov.

- Nastojala sam da toj ženi policajca dodam energiju. Predstava je za nas bio toliko bezbolan rad, sa mnogo povjerenja, uzajamnog poštovanja i pomaganja. Nas šestoro smo bili kao jedno. Sigurna sam da ništa ne bih napravila bez kolega - istakla je Maras-Harmander.

Rad sa kolegama i divnu ekipu pohvalili su i Vedran Mlikota i Borko Perić.

  • Mnogo smo pričali o tekstu, o ulogama, pokušavali da što interesantnije uradimo te likove. Na primjer ne igram bukvalno čovjeka koji je gej, tražim neke druge motivacije koje on ima. Bilo je jako lijepo raditi. Mislim da se to vidi na sceni. Publika to prepoznaje. Zato je bilo lako raditi - rekao je Mlikota.

Predstava s mjerom

Iako se bavi odnosima Srba i Hrvata, pa i dnevnopolitičkim, sve je ispričano na lucidan i duhovit način, sa mjerom.

- Uvijek je najteže naći mjeru i imati ukusa. Pozorište mnogo zavisi od mjere i ukusa. Ta umjerenost je najvažnija. Često se desi, radiš predstavu, imaš odličan tekst, odlične partnere, svi se trudite, ali predstava ne ispliva ili se ne svidi publici. Nema svoju komunikaciju sa publikom, ali ja mislim da se ovdje publici sviđa predstava i ja volim da je igram - ispričao je Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana