Изведена представа казалишта “Керемпух” у Народном позоришту РС: Озбиљне теме на комичан начин

Данко Кузмановић
Изведена представа казалишта “Керемпух” у Народном позоришту РС: Озбиљне теме на комичан начин

Бањалука - Треће вечери 21. Театар феста “Петар Кочић” публици се представио ансамбл Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба представом “Устав Републике Хрватске”.

Ова представа на духовит начин проговора о врло озбиљним и великим темама, које се код нас често игноришу. Ироничне ситуације, прожете дубоким емоцијама исказаним кроз шаљив језички израз чине основу текста Анте Томића и Рајка Грлића, који је у представу претворио редитељ Винко Брешан.

Публика је уживала у маестралном и надасве динамичном извођењу глумаца Борка Перића, Никше Бутијера, Ане Марас-Хармандер, Дамира Пољичка, Матије Шакороње и Ведрана Мликоте те их је наградила искреним и снажним аплаузима.

На питање да ли је глумцима отежавао задатак филм “Устав Републике Хрватске” и сви успјеси које је постигао, Борко Перић је рекао да је о томе размишљао само на почетку рада на представи.

- Можда нам је донекле само отежавало то што је филм успјешан. Гледао сам га неколико мјесеци прије него што смо почели да радимо представу. Заиста је у питању одлично остварење. Био сам одушевљен Небојшом Глоговцем, божанствен је у том филму, али најважније је да је та улога јако добро написана. Она оставља могућност и другим глумцима за креације, има много материјала. Моја улога професора који је хомосексуалац је захвална. Могао си наћи и другачији смјер. Овдје је питање шта одабрати, много више тога одбацујеш, јер не би стало у причу све - рекао је Перић.

Ана Марас-Хармандер је рекла да има потпуно другачији карактер од особе коју игра, али да јој је то управо зато и био изазов.

- Настојала сам да тој жени полицајца додам енергију. Представа је за нас био толико безболан рад, са много повјерења, узајамног поштовања и помагања. Нас шесторо смо били као једно. Сигурна сам да ништа не бих направила без колега - истакла је Марас-Хармандер.

Рад са колегама и дивну екипу похвалили су и Ведран Мликота и Борко Перић.

  • Много смо причали о тексту, о улогама, покушавали да што интересантније урадимо те ликове. На примјер не играм буквално човјека који је геј, тражим неке друге мотивације које он има. Било је јако лијепо радити. Мислим да се то види на сцени. Публика то препознаје. Зато је било лако радити - рекао је Мликота.

Представа с мјером

Иако се бави односима Срба и Хрвата, па и дневнополитичким, све је испричано на луцидан и духовит начин, са мјером.

- Увијек је најтеже наћи мјеру и имати укуса. Позориште много зависи од мјере и укуса. Та умјереност је најважнија. Често се деси, радиш представу, имаш одличан текст, одличне партнере, сви се трудите, али представа не исплива или се не свиди публици. Нема своју комуникацију са публиком, али ја мислим да се овдје публици свиђа представа и ја волим да је играм - испричао је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана