Ivica i Marica pobjednici lutkarskog carstva

Aleksandra Glišić
Ivica i Marica pobjednici lutkarskog carstva

Istočno Sarajevo - Velika lutkarska avantura u Istočnom Sarajevu dovela je u ovaj grad najljepše pozorišne priče iz cijelog svijeta o kojima će najmlađa publika još dugo pričati.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u petak je i zvanično zatvoren, a gran pri skulpturu "Zlatna anima Radoslav Lazić" za najbolju predstavu stručni žiri dodijelio je "Ivici i Marici" Dečijeg pozorišta Subotica, čijim je ponovnim izvođenjem spuštena zavjesa.

- U ovu predstavu skladno su uklopljene i objedinjene sve komponente koje treba da ima dobra i značajna predstava. Precizna ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave. Ona je ostvarila najbolju interakciju sa publikom - navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Todoru Valovu za predstavu "Ivica i Marica". Za najlutkovitiju predstavu žiri je nagradu "Kamena ruka Henrik Jurkovski" dodijelio Pozorištu Tulevski iz Estonije za predstavu "Crvenkapa".

Takođe, nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz Marko Kovačević" pripala je Peteru Kusu za koncept, režiju i muziku u predstavi "Luda šuma" Zavoda federacije Ljubljana i Gledališča "Glej" iz Slovenije.

Za kolektivnu pozorišnu igru nagrađeni su glumci Pozorišta lutaka Niš za predstavu "Olovni vojnik i balerina".

Specijalnu nagradu žirija dobio je Nedžad Maksumić za kompletno osmišljen projekat za predstavu "Princ iz moje ulice" Pozorišta lutaka iz Mostara. Osim toga, specijalna nagrada žirija za spoj glumačke igre i multimedije dodijeljena je ekipi predstave "Pustolovine Boleta Komete", Nevid teatra i Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri u sastavu reditelj Bonjo Lungov iz Bugarske, teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske. Predstave su ocjenjivali i članovi dječijeg žirija, čiji je koordinator Mladen Janković.

Njegovanje teatra

Žiri je dodijelio i nagradu za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce i to Pozorištu "Toša Jovanović" Zrenjanin za predstavu "Zvezda lutalica", dok je nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce otišla u ruke Lutkarskom kazalištu Mostar za predstavu "Bajka o sreći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana