Ивица и Марица побједници луткарског царства

Александра Глишић
Ивица и Марица побједници луткарског царства

Источно Сарајево - Велика луткарска авантура у Источном Сарајеву довела је у овај град најљепше позоришне приче из цијелог свијета о којима ће најмлађа публика још дуго причати.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" у петак је и званично затворен, а гран при скулптуру "Златна анима Радослав Лазић" за најбољу представу стручни жири додијелио је "Ивици и Марици" Дечијег позоришта Суботица, чијим је поновним извођењем спуштена завјеса.

- У ову представу складно су уклопљене и обједињене све компоненте које треба да има добра и значајна представа. Прецизна идеја, порука, режија, драматургија, сценографија, глумачка игра и специфична естетика представе. Она је остварила најбољу интеракцију са публиком - наведено је у образложењу жирија.

Награда за најбољу режију додијељена је Тодору Валову за представу "Ивица и Марица". За најлутковитију представу жири је награду "Камена рука Хенрик Јурковски" додијелио Позоришту Тулевски из Естоније за представу "Црвенкапа".

Такође, награда за оригиналну идеју "Луткобаз Марко Ковачевић" припала је Петеру Кусу за концепт, режију и музику у представи "Луда шума" Завода федерације Љубљана и Гледалишча "Глеј" из Словеније.

За колективну позоришну игру награђени су глумци Позоришта лутака Ниш за представу "Оловни војник и балерина".

Специјалну награду жирија добио је Неџад Максумић за комплетно осмишљен пројекат за представу "Принц из моје улице" Позоришта лутака из Мостара. Осим тога, специјална награда жирија за спој глумачке игре и мултимедије додијељена је екипи представе "Пустоловине Болета Комете", Невид театра и Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке.

О наградама је одлучивао међународни жири у саставу редитељ Боњо Лунгов из Бугарске, театролог Наташа Глишић и музиколог и композитор Пеђа Харт из Републике Српске. Представе су оцјењивали и чланови дјечијег жирија, чији је координатор Младен Јанковић.

Његовање театра

Жири је додијелио и награду за његовање театра за најмлађе гледаоце и то Позоришту "Тоша Јовановић" Зрењанин за представу "Звезда луталица", док је награда за његовање театра за најмлађе гледаоце отишла у руке Луткарском казалишту Мостар за представу "Бајка о срећи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана