“Ифигенија” најбоље остварење сусрета

Ратомир Мијановић
“Ифигенија” најбоље остварење сусрета

Требиње - Представа “Ифигенија” Центра за културу Завидовићи најбоље је остварење Првог омладинског позоришног кампа и фестивала “Агон”.

Иза организације фестивала стоји Културна сцена “Мале ствари” Требиње, а у протеклих пет дана фестивал је окупио шездесетак младих глумаца и позоришних радника из Завидовића, Добоја, Бугојна, Читлука и Требиња.

По одлуци стручног жирија, ансамблу из Завидовића припала је и награда за најбољу колективну игру. Најбоља глумица је Имара Бубић, најбољи глумац Алмир Омерашевић, док је награда за најбољу режију припала Жељку Милошевићу.

Посљедње такмичарске вечери изведена је представа “Револуција” Театра “Федра” из Бугојна.

Перформанс учесника кампа и радионица, под руководством глумице Слађане Зрнић, првакиње Народног позоришта Републике Српске, одржан је центру града, између два објекта хотела “Платани”.

О најбољима је одлучивао жири фестивала у саставу: глумица Ана Рудакијевић, предсједник, и чланови Исхак Јалиман, позоришни и филмски продуцент из Сарајева, и професорица Жана Видаковић, компаративиста.

Од сриједе, 22. августа, на Ушћу код Ластве одржаван је едукационо-окупациони позоришни камп, а на сцени Дома младих одигране су фестивалске представе: “Сумња”, рађена у копродукцији Културне сцене “Мале ствари” из Требиња и Градског позоришта Требиње, “Ифигенија” Центра за културу Завидовићи, “Смак свита” Драмске скупине Културно-умјетничког друштва “Дидак” из Граднића (Читлук), те представа “Пола - пола” Драмске групе ЈУ Гимназија “Јован Дучић” Добој.

Током трајања кампа на Ушћу позоришне радионице водили су глумица Слађана Зрнић, која је држала радионице из сценског покрета, и глумац Мирољуб Мијатовић, докторанд драмске педагогије Универзитета у Загребу и руководилац Дјечије сцене Босанског народног позоришта Зеница, који је држао предавања о процесној драми.

- Већ 15 година сам у раду са младим глумцима. Најчешће младим људима причам о етици која треба да постоји у позоришту, уопште и у животу, о концентрацији и моторици, радним навикама и шта чека младог глумца у будућем раду - рекла је Зрнићева.

Покровитељ пројекта је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, уз подршку града Требиња, а партнери су Одред извиђача Требиње и Дом младих Требиње.

Сарадници на пројекту су били Народно позориште Републике Српске из Бањалуке, Босанско народно позориште из Зенице и Хрватско народно позориште из Мостара.

Циљ пројекта

Жељко Милошевић, иницијатор и организатор овог пројекта, истакао је да је циљ “Агона” размјена искустава, знања и позоришних пројеката омладинских позоришта и драмских секција БиХ.

- Главни циљ овог пројекта је размјена искустава, знања и позоришних продуката омладинских позоришта БиХ. Важно је повезивање, умрежавање, стицање нових пријатељстава јер је култура та која увезује, која брише све границе и баријере. Требиње је град који прима отвореног срца све људе добре воље, без обзира на различитости у нацији, вјери, култури и боји коже - рекао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана