Gran pri predstavi “Orfej” iz Subotice

Milanka Mitrić
Gran pri predstavi “Orfej” iz Subotice

Banjaluka - Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je održan u Dječijem pozorištu Republike Srpske, zatvoren je sinoć svečanom dodjelom nagrada.

Predstave u takmičarskom dijelu programa ocjenjivali su reditelj i direktor Pozorišta lutke i glumca iz Lomže (Poljska) Jaroslav Antonjuk, glumac i direktor Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda Alek Rodić i dramaturg i teatrolog iz Banjaluke Rade Simović.

Nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija. Gran pri za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je Dečjem pozorištu Subotica iz Srbije za predstavu “Orfej”.

Nagrada za najbolju režiju pripala je reditelju Jaroslavu Kilijanu za režiju predstave “Krojačeva nit” Teatra Lalka iz Varšave (Poljska).

Natalija Gočeva dobila je nagradu za najbolju scenografiju, za predstavu “Princezin rođendan” Pozorišta za decu Kragujevac iz Srbije. Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Bartošu Blahuri za predstavu “Krojačeva nit” Teatra Lalka iz Varšave.

Specijalna nagrada za savremeno dramaturško oblikovanje teksta dodijeljena je predstavi “Prodavnica igračaka” Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore.

Istog dana, u okviru pratećeg programa festivala, izvedene su dvije predstave. Publika je imala priliku da gleda predstavu “Papirni” Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke i predstavu “Mačka u čizmama” Pozorištanca “Puž” iz Beograda.

“Papirni” je autorski projekat Pavla Joziša. U pitanju je predstava koja prati odrastanje dvoje ljudi. Bez riječi, prikazane su životne situacije koje nas sve prate, od najranijeg doba do perioda odrastanja i starosti. Publika je kroz ovu lutkarsku predstavu uspjela da uvidi niti koje nas vode kroz spoznavanje značaja ljubavi, dobrote i zajedništva.

Predstava “Mačka u čizmama” odigrana je u dva termina, te je zatvorila ovogodišnji festival. Ova komedija zabune, rađena po tekstu Branislava Milićevića, u režiji Slobodanke Aleksić, prikazala je zaljubljenost i ljubav. Radnja se dešava u sadašnjosti, u jednoj banji. Kroz obične razgovore stvorile su se razne čarolije, koje su prouzrokovale čarobne crvene čizme i čarobna metla. Sve zajedno pred publikom je stvorilo jedan svojevrsni dašak bajkovitosti.

Ovogodišnji festival okupio je više od 100 učesnika, a odigrano je trinaest takmičarskih predstava. Svi učesnici pružili su najmlađoj publici nezaboravne dane pozorišne čarolije.

Priznanja glumcima

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su:

Roberto Braham Čavez (“Prijateljstvo” iz Kvecaltenanga u Gvatemali), Zlatko Vicić (“Vanda Lavanda”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka iz Hrvatske), Sara Alevi (“Lepotica i zver”, Stivaćalo teatar Venecija iz Italije), Biljana Radenković (“Cveće male Ide”, Pozorište lutaka Niš, Srbija) i ansambl predstave “Zmaj” Pozorišta lutaka Sliven iz Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana