Gradiška: Neostvarena želja profesionalno pozorište

Milan Vujić
Gradiška: Neostvarena želja profesionalno pozorište

Gradiška - Pozorišni entuzijasti Draško Vidović i Admir Mešić, koji je ujedno i direktor "Grad pozorišta" Gradiška, uprkos nedostatku novca, uspjeli su da realizuju mnoge predstave u posljednjih osam godina.

Sredine koje imaju ulogu gradskih pozorišta mogu samo da pozavide na uspjehu ovog dvojca, jer su odigrali uspješne predstave poput "Luda lova", "Audijencija", "Do poslednjeg daha", "Ne igraj na Engleze", "Generalna proba samoubistva", "Kumovi"...

Bez obzira na nedostatak sredstava, kako kažu, imaju onu drugu vrstu podrške koja je svakom čovjeku neophodna. Glavni vjetar u leđa im je dekan banjalučke Akademije umjetnosti, koji je i režirao nekoliko njihovih predstava, Luka Kecman i pisac Dušan Kovačević od koga su sva djela dobili besplatno.

Direktor pozorišta Admir Mešić kaže da uspjeh vidi u činjenici da su napornim radom uspjeli da zadovolje kulturne potrebe većine stanovnika opštine pa i šire, ali da bi sve imalo drugačiji smisao kada bi postali profesionalno pozorište.

- Postoji taj dugoročni plan da se pozorište iz udruženja građana pretvori u instituciju, da opština bude osnivač pozorišta. U pripremi je taj zakon o pozorišnoj djelatnosti koji bi još više unaprijedio pozorišnu scenu u Gradišci s obzirom na to da imamo jedan savremeni prostor u Kulturnom centru Gradiška sa svim tehničkim uslovima - istakao je Mešić.

Prema njegovim riječima, novi zakon uredio bi oblast pozorišne djelatnosti i omogućio mladim glumcima u manjim sredinama da rade u pozorištu u svom gradu i time bi se i pozorište znatno unaprijedilo, jer je poznato da ne mogu svi mladi glumci da rade samo u Banjaluci.

- Ako bi bio usvojen takav zakon, mladi glumci nakon završene akademije mogli bi da rade u drugim gradovima, jer bismo tada imali sedam, osam pozorišta i tako bi se unapređivala pozorišna scena, jer bi jedni kod drugih igrali - naglasio je Mešić.

U proteklih osam godina rada "Grad pozorišta" iz Gradiške urađeno je 13 kvalitetnih predstava sa kojima su obišli mnoge gradove u Republici Srpskoj.

- Kompletna produkcija našeg pozorišta proteklih godina bila je jako uspješna, a neke od najzahtjevnijih predstava bile su "Generalna proba samoubistva", "Ne igraj na Engleze" i posljednja "Kumovi" koju ćemo na proljeće igrati pred Dušanom Kovačevićem u Gradišci, a nadam se zatim i pred publikom "Zvezdara teatra" - rekao je Mešić koji ne krije želju za još jednim vrhunskim komadom Kovačevića.

Njihov plan je da u ovoj godini budu urađene dvije profesionalne i dvije amaterske predstave sa kojim bi nastupali i po festivalima.

- Želja nam je da uradimo nekoliko predstava, a to će isključivo zavisiti od konkursa na koji se prijavljujemo koji raspisuje opština i resorno ministarstvo - priča Mešić koji je dodao da je plan da se ode na što više festivala kao što su oni koji se održavaju u Bijeljini, Doboju, Trebinju, Banjaluci, Prijedoru i Beogradu.

U pregovorima su, kako kaže Mešić, i sa glumcem Stojanom Matavuljem u vezi sa predstavom "Otvarač za limenke" koju je on radio '80-ih godina, a Mešić i Vidović imaju želju da je igraju.

Omladinska sekcija

Glumac ovog pozorišta Draško Vidović, koji vodi omladinsku sekciju "Grad pozorišta", kaže da je plan takođe da se radi sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke kako bi u centru pažnje bili studenti.

- Na taj način bismo studente završnih godina uključili u rad pozorišta, gdje bi se od njihovih ispita napravile pozorišne predstave koje bi prezentovali gradiškoj publici - rekao je Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana