“Govori glasnije!” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”

Danko Kuzmanović
“Govori glasnije!” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”

Banjaluka - Predstava “Govori glasnije!”, Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, koja je odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske četvrte takmičarske večeri 22. Teatar festa “Petar Kočić”, pokazala je da i u ovo vrijeme, koje mrzi slušati i razmišljati, pozorište ima načine da dopre do gledaoca, te da se uvuče u njega.

Predstava “Govori glasnije!” nastala je kao autorski  projekat reditelja Bobe Jelčića, čiji je rad prepoznatljiv po nastojanju da napravi tanku liniju između glumca i lika kojeg igra. Reditelj je od prijateljice čuo anegdotu o ženi, Srpkinji iz BiH, koja je odlučila da napusti BiH i pokuša da uz pomoć prijatelja nađe posao u Evropskoj uniji. Suština anegdote je da je otišla u Hrvatsku. Novi Jelčićev projekat na najbolji mogući način stapa prepoznatljivu pozorišnu zaigranost i vrlo oštru kritiku današnjeg društva.

Pored emotivne priče i fantastične glume, predstavu čini zanimljivom i drugačijom i probijanje četvrtog zida i komunikacija sa publikom. Kako je tanka granica između glumaca i publike, tako je tanka granica i između ličnog i glumačkog, a to je pogotovo vidljivo u posljednjoj sceni, u kojoj glumica Petra Svrtan izvodi monolog direktno upućen publici, dok ostali akteri predstave učestvuju u idiličnom porodičnom ručku.

Glumica Petra Svrtan je objasnila da su svi likovi, pa čak i lik Branke iz Bosne dvoznačni i da imaju dimenziju žrtve i nasilnika.

- Stvari  koje skrivamo mogu da izađu napolje, možda u najgorem trenutku. Upravo onda kada ne bi trebalo, kada bi trebalo pokazati neku ljudskost, kada bi trebalo pokazati neku otvorenost. Tu govorim o rezultatima frustracija koje godinama sakupljamo u sebi, samo zato što o tome nikada nismo govorili. Mislim da je to apsolutno primjenjivo u stvarnom životu. Da se ne ponašamo tako mimo ove priče “Srbi, Hrvati, Bošnjaci”. Jedno prerasta u drugo. Tu mislim na dvostranost, kada neko ostane sam na sceni i šta on onda govori. Recimo, Marko, moj susjed. Šta on govori kada ostane sam? A u vezi s ovim što je Jadranka pomenula, te visoke koncentracije koju moramo da imamo kada igramo ovu predstavu, poenta je što više obratiti pažnju na unutrašnje kako bi se što više smanjila spoljna sredstva  koja  koristimo. Dakle, sa dubinom iznutra  ovo sve spolja postaje suvišno - kazala je Svrtan.

Nikša Butijer je kazao nešto o procesu nastanka samog komada.

- Htjeli smo raditi ovu predstavu u jednoj komotnijoj atmosferi. Htjeli  smo krenuti od tako jedne male priče. Ali, na ovim prostorima svako grebanje površine dovodi do toga da se susrećemo sa dnevnopolitičkim sadržajem, koji dominira u našem okruženju, pa tako i u ovom slučaju. Radni naslov predstave je bio “Ponovni početak rata”, počelo je u jednom  okruženju, atmosferskom, da tako kažem, da bismo nakon nekoliko mjeseci to sve odbacili. Onda smo došli do toga da se direktno obraćamo publici. Predstave Bobe Jelčića su uvijek takve da glumci kreiraju predstavu i atmosferu u samoj predstavi - rekao je Butijer.

Pored Petre Svrtan i Nikše Butijera, u komadu su glumili Jadranka Đokić, Vili Matula, Nina Erak-Svrtan, Damir Poljičak i Marko Makovičić.

Istog dana, u pratećem programu festivala promovisana je knjiga “Život na stiku” Dževdeta Tuzlića.

Monodrama

Pretposljednje večeri trećeg Festivala monodrame mladog glumca publici se komadom “Pesnik za pesnike” predstavio Ivan Perković.

- Kad bolje razmislim, divno je čudo kako uopšte danas znamo za Momčila Nastasijevića. Znamo za njega, ali ne znamo da je jedan od najvećih srpskih pesnika. Nadam se da će se to promeniti u godinama koje dolaze. Nema puno pesnika koji su se u toj meri identifikovali s onim što su pisali. Kod Nastasijevića pesma je stanje svesti. Da biste shvatili njegovo stvaralaštvo, morate najpre upoznati njega - objasnio je Perković.

Danas (subota) na programu

20.00 - “Ciganski kabare”, autorski projekat Ljiljane Stjepanović, te dodjela nagrada i zatvaranje Teatar festa “Petar Kočić”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana