“Folklorna magija” u šest kineskih pozorišta

Milanka Mitrić
“Folklorna magija” u šest kineskih pozorišta

Banjaluka - Ansambl predstave Dječijeg pozorišta Republike Srpske “Folklorna magija” sutra će otputovati u Narodnu Republiku Kinu. “Folklorna magija” će u gradu Donguanu u periodu između 11. i 26. avgusta igrati u šest različitih pozorišta sa dvoranama koje broje od 1.000 do 1.200 mjesta.

 Bazirana na srpskom folkloru, svakako je i najbolji izbor za predstavljanje pozorišnog i kulturnog stvaralaštva Republike Srpske milionskoj kineskoj publici. Ovo je izuzetna prilika za Dječije pozorište Republike Srpske da ostvari saradnju i pogodna prilika za razmjenu umjetničkih sadržaja između Kine i Republike Srpske. Pored izvođenja predstave, planirano je da tim pozorišta posjeti veće škole glume i vrtiće u kojima će, kroz različite radionice sa djecom, na najbolji način predstaviti srpsku kulturu i djeci i pedagozima pokazati načine kreativnog učenja, putem lutkarstva i lutkarske umjetnosti. Ova posjeta Kini je svojevrstan nastavak kulturne razmjene i saradnje započete sredinom prošle godine. Nakon posjete kineske delegacije Dječijem pozorištu Republike Srpske u maju prošle godine, predsjednica delegacije i direktorica Agencije za pozorišni menadžment “Slon”, gospođa Fu Juan, izjavila je da je na Balkanu i u istočnoj Evropi pogledala više od stotinu pozorišnih programa i da je odabrala da kineskoj publici predstavi upravo Muzej pozorišnih lutaka DPRS i predstavu “Folklorna magija”.

Dječije pozorište Republike Srpske je u novembru 2017. godine u milionskom gradu Donguanu, uz podršku Vlade Republike Srpske, upriličilo izložbu od 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Lutke izložene u Songšan biblioteci u Donguanu (ginjoli, marionete na kratke i duge konce, javajke, sicilijanske marionete, maske i dr.) rad su najpoznatijih evropskih lutkarskih majstora, a izrađene su u radionicama Češke (Prag), Bugarske (Sofija, Varna), Bjelorusije (Minsk), Njemačke (Berlin), Srbije (Beograd), te Banjaluke  i predstavljaju evropske lutkarske vrijednosti sa kraja 20. i početka 21. vijeka. Izložbu je otvorila guvernerka Guangdong pokrajine, gospođa Ceng Li, a izložbu je svakodnevno vidjelo između 500 i 1.000 posjetilaca. Da je saradnja plodonosna i obostrana govori i činjenica da će u oktobru u Banjaluci u  okviru programa 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu gostovati i pozorišna predstava iz Narodne Republike Kine.

O predstavi

“Folklorna magija” je etno-muzički lutkarski spektakl u kojem šest glumaca, uz igru i muzičku podlogu, izvodi etide sa već zaboravljenim predmetima iz folklora i kroz niz slika i motiva iz života daje univerzalnu priču o suštinskim ljudskim pitanjima. Autor i reditelj je Bonjo Lungov, scenografiju potpisuje Dilijana Parvanova, a lutke Konstantin Karakostov. Uloge su povjerene Svjetlani Andrić, Božani Bijelić, Aleksandri Spasojević, Draganu Banjcu, Aleksandru Blaniću i Đorđu Jankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana