„Фолклорна магија“ осваја Кину

Александра Глишић
„Фолклорна магија“ осваја Кину

Бањалука - Представа „Фолклорна магија“ Дјечијег позоришта Републике Српске гостоваће од 4. до 21. маја сљедеће године у Кини.

Најавио је ово директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић послије успјешног представљања ове театарске куће у Кини, гдје су представили Музеј позоришних лутака. 

- Изложба Музеја позоришних лутака Дјечијег позоришта РС била је постављена у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг, у граду Дунгуану. Изазвала је велику пажњу тамошње јавности и привукла бројне посјетиоце. Свакодневно је било између 500 и 1.000 посјетилаца - рекао је Бјелошевић.

Заједно с њим у Кини су Дјечије позориште РС представљали портпарол ове куће Сања Зекановић и луткар Зоран Бјелошевић.

- На 300 квадрата изложбеног простора у Градској библиотеци поставили смо изложбу од 107 лутака и 20 маски и костима које су претходних пет деценија постављене на сцени нашег позоришта - каже Бјелошевић.

Портпарол Дјечијег позоришта РС Сања Зекановић казала је да ће и нека од представа из Кине учествовати сљедеће године на Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци, који организује Дјечије позориште РС.

Иначе, Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта РС је једини музеј ове врсте у југоисточној Европи, а у својој збирци има пет стотина играјућих лутака.

У мају ове године у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС, поред других институција културе РС, и ову позоришну кућу посјетила је делегација из Народне Републике Кине.

Делегацију сачињену од најистакнутијих кинеских културних представника оформило је Министарство културе ове земље у оквиру програма под називом „Кина - земље централне и источне Европе 16+1 културна сезона“, који укључује организацију низа културних активности и представа из цијелог свијета.

Послије посјете, Дјечијем позоришту РС стигао је позив из провинције Гуангдунг, од компаније за позоришни менаџмент „Слон“, која обухвата 11 театара и која је организовала турнеје за више од 500 представа у Кини и привукла више од 400.000 гледалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана