Festivalu festivala: Raspjevana mladost razgalila publiku

Ratomir Mijanović
Festivalu festivala: Raspjevana mladost razgalila publiku

Trebinje - Raspjevana i razigrana mladost oduševila je publiku na pozorišnim daskama Kulturnog centra četvrte večeri Festivala festivala u Trebinju.

Gosti iz Makedonije komedijom sa elementima mjuzikla "Nerazumijevanje u d-molu", po tekstu i u režiji Davida Jovanovića, vratili su gledaoce nakratko u kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina 20. vijeka, u vrijeme filma "Briljantin" i muzike tog doba, koja je imala smisao i dušu. Mladalački entuzijazam Dramske grupe Gimnazije "Goce Delčev" iz Kumanova prepoznala je trebinjska publika i nagradila aplauzima.

Najboljom među šesnaest srednjoškolaca, koliko ih je četvrte festivalske večeri igralo u predstavi, žiri publike proglasio je sedamnaestogodišnju Saru Ilić.

- Bilo je pomalo naporno, jer smo uz predstavu, naravno, morali i u školu. Trebalo je sve uskladiti, da ništa ne trpi. Snašli smo se, što je najbitnije i sve super obavili. Entuzijazam vlada u grupi, dobro se slažemo i onda je sve lako. Prezadovoljni smo reakcijom publike! Nama je prije svega veliko zadovoljstvo i ponos što smo uopšte ovdje! Ovo je prvi put da učestvujemo na Festivalu festivala u Trebinju, a mnogo smo o njemu čuli. Nadamo se da ćemo doći i naredne godine, a koliko nam je drago što su nas pozvali ove godine, ne mogu vam opisati - kaže mlada glumica.

Svršeni gimnazijalac, mladi David Jovanović je režiser ove predstave.

- Naša predstava je i komedija i mjuzikl, poprilično interesantna kombinacija. Ovo je prvi slučaj da je neko u Kumanovu uradio sličnu predstavu. Lagana komedija o svakodnevnom životu svidjeće se publici. U to sam siguran. Izgradili smo jedan tipični drugarski odnos sa jasnom granicom režiser-glumci. Mnogo ozbiljno i kvalitetno smo radili. Vjerujem da će to publika znati da prepozna - kaže David.

Mentor mladih glumaca Goran Ilić je i sam glumac u Pozorištu u Kumanovu. Njegova veza sa Trebinjem već dugo traje.

- Ja sam mnogo vezan za Trebinje, već sam tri puta bio na nekadašnjem festivalu, posljednji put davne 1979. godine, kada smo radili predstavu "Klupko". Veoma mi je drago što sam imao priliku da radim sa ovim talentovanim mladim ljudima. Mnogo radimo sa amaterima i mimo makedonskih prostora, a s obzirom na to da su u projekat uključena i naša djeca i emotivno smo poprilično vezani - rekao je Ilić.

Kumanovo

- Kumanovo je interesantna sredina. Prije dva mjeseca u našem gradu je bio pravi rat, a pozorište je svima dobro došlo kao utočište od svakodnevnih problema. I zato su predstave izraz ovog vremena i ove situacije - kazao je Goran Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana