Фестивалу фестивала: Распјевана младост разгалила публику

Ратомир Мијановић
Фестивалу фестивала: Распјевана младост разгалила публику

Требиње - Распјевана и разиграна младост одушевила је публику на позоришним даскама Културног центра четврте вечери Фестивала фестивала у Требињу.

Гости из Македоније комедијом са елементима мјузикла "Неразумијевање у д-молу", по тексту и у режији Давида Јовановића, вратили су гледаоце накратко у крај седамдесетих и почетак осамдесетих година 20. вијека, у вријеме филма "Бриљантин" и музике тог доба, која је имала смисао и душу. Младалачки ентузијазам Драмске групе Гимназије "Гоце Делчев" из Куманова препознала је требињска публика и наградила аплаузима.

Најбољом међу шеснаест средњошколаца, колико их је четврте фестивалске вечери играло у представи, жири публике прогласио је седамнаестогодишњу Сару Илић.

- Било је помало напорно, јер смо уз представу, наравно, морали и у школу. Требало је све ускладити, да ништа не трпи. Снашли смо се, што је најбитније и све супер обавили. Ентузијазам влада у групи, добро се слажемо и онда је све лако. Презадовољни смо реакцијом публике! Нама је прије свега велико задовољство и понос што смо уопште овдје! Ово је први пут да учествујемо на Фестивалу фестивала у Требињу, а много смо о њему чули. Надамо се да ћемо доћи и наредне године, а колико нам је драго што су нас позвали ове године, не могу вам описати - каже млада глумица.

Свршени гимназијалац, млади Давид Јовановић је режисер ове представе.

- Наша представа је и комедија и мјузикл, поприлично интересантна комбинација. Ово је први случај да је неко у Куманову урадио сличну представу. Лагана комедија о свакодневном животу свидјеће се публици. У то сам сигуран. Изградили смо један типични другарски однос са јасном границом режисер-глумци. Много озбиљно и квалитетно смо радили. Вјерујем да ће то публика знати да препозна - каже Давид.

Ментор младих глумаца Горан Илић је и сам глумац у Позоришту у Куманову. Његова веза са Требињем већ дуго траје.

- Ја сам много везан за Требиње, већ сам три пута био на некадашњем фестивалу, посљедњи пут давне 1979. године, када смо радили представу "Клупко". Веома ми је драго што сам имао прилику да радим са овим талентованим младим људима. Много радимо са аматерима и мимо македонских простора, а с обзиром на то да су у пројекат укључена и наша дјеца и емотивно смо поприлично везани - рекао је Илић.

Куманово

- Куманово је интересантна средина. Прије два мјесеца у нашем граду је био прави рат, а позориште је свима добро дошло као уточиште од свакодневних проблема. И зато су представе израз овог времена и ове ситуације - казао је Горан Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана