Festival pozorišta za djecu u Banjaluci: Smiješno-tužne priče baš kao i život

Aleksandra Madžar
Festival pozorišta za djecu u Banjaluci: Smiješno-tužne priče baš kao i život

Banjaluka - Trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu predstavili su se glumci iz Subotice, Austrije i Mostara.

U dva jutarnja termina u ponedjeljak je izvedena predstava "Par cipela" Dečjeg pozorišta Subotica, autora Pjera Griparija u režiji Todora Valova.

Za ovu savremenu priču glumci kažu da je smiješno-tužna baš kao i život.

- Nekome se može učiniti već viđena, drugima sentimentalna, trećima komična ili pak nedovoljno ozbiljna i dubokoumna. Međutim, sigurno nikoga nije ostavila emocionalno ravnodušnim i nezainteresovanim - saglasni su glumci.

Jasmina Pralija, Greguš Zalan i Kalo Bela oživjeli su priču o Tini i Nikoli, zaljubljenom paru. Kao i svi zaljubljeni parovi, njih dvoje maštaju da provedu život zajedno, lijepo i bez problema. Ali u realnom životu stvari se ne dešavaju uvijek tako kao u mašti. Osim toga, Tina i Nikola nisu samo običan par zaljubljenih, oni su par novih cipela u izlogu jedne prodavnice i čekaju sa nestrpljenjem da krenu na svoj svadbeni put.

Mališani su uživali i u zanimljivoj predstavi iz Austrije "Šaptanje priča", a u poslijepodnevnim časovima trebalo je da bude izveden komad "Princ iz moje ulice" Pozorišta lutaka iz Mostara, po tekstu i u režiji Nedžada Maksumića.

Nedjelju uveče obilježilo je izvođenje predstave Gradskog pozorišta Podgorica "Romeo i Julija", kultnog djela Viljema Šekspira u režiji Emilije Mrdaković.

Predstava je zamišljena kao lutkarsko-dramska romantična tragedija mlade generacije koja kao gomila raste u mračnom svijetu.

- Šekspirovi Romeo i Julija su glas protiv neprijateljstva, mržnje i nasilja svih vremena. Veoma je teško snaći se u žestokom svijetu i u sistemu u kojem je jedino važno da budeš uspješan, da posjeduješ, trošiš, mrziš i uništavaš. Na fonu slike takvog svijeta, na površinu isplivava, kao nestvarna, ljubav Romea i Julije i njihov poseban, božanstven dar da vole - kazala je rediteljka predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana