Фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Смијешно-тужне приче баш као и живот

Александра Маџар
Фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Смијешно-тужне приче баш као и живот

Бањалука - Трећег дана Међународног фестивала позоришта за дјецу представили су се глумци из Суботице, Аустрије и Мостара.

У два јутарња термина у понедјељак је изведена представа "Пар ципела" Дечјег позоришта Суботица, аутора Пјера Грипарија у режији Тодора Валова.

За ову савремену причу глумци кажу да је смијешно-тужна баш као и живот.

- Некоме се може учинити већ виђена, другима сентиментална, трећима комична или пак недовољно озбиљна и дубокоумна. Међутим, сигурно никога није оставила емоционално равнодушним и незаинтересованим - сагласни су глумци.

Јасмина Пралија, Грегуш Залан и Кало Бела оживјели су причу о Тини и Николи, заљубљеном пару. Као и сви заљубљени парови, њих двоје маштају да проведу живот заједно, лијепо и без проблема. Али у реалном животу ствари се не дешавају увијек тако као у машти. Осим тога, Тина и Никола нису само обичан пар заљубљених, они су пар нових ципела у излогу једне продавнице и чекају са нестрпљењем да крену на свој свадбени пут.

Малишани су уживали и у занимљивој представи из Аустрије "Шаптање прича", а у послијеподневним часовима требало је да буде изведен комад "Принц из моје улице" Позоришта лутака из Мостара, по тексту и у режији Неџада Максумића.

Недјељу увече обиљежило је извођење представе Градског позоришта Подгорица "Ромео и Јулија", култног дјела Виљема Шекспира у режији Емилије Мрдаковић.

Представа је замишљена као луткарско-драмска романтична трагедија младе генерације која као гомила расте у мрачном свијету.

- Шекспирови Ромео и Јулија су глас против непријатељства, мржње и насиља свих времена. Веома је тешко снаћи се у жестоком свијету и у систему у којем је једино важно да будеш успјешан, да посједујеш, трошиш, мрзиш и уништаваш. На фону слике таквог свијета, на површину испливава, као нестварна, љубав Ромеа и Јулије и њихов посебан, божанствен дар да воле - казала је редитељка представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана