Festival omladinskih pozorišta RS: Banjalučke priče iz Aleje kestena za početak

Agencije
Festival omladinskih pozorišta RS: Banjalučke priče iz Aleje kestena za početak

Kostajnica - Predstavom banjalučkog DIS pozorišta "Priča iz Aleje kestena", u Kostajnici je otvoren Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske u čijem će takmičarskom dijelu biti odigrano šest predstava, uglavnom drama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je otvarajući Festival da resorno ministarstvo s punim pravom podržava rad amaterskih pozorišta koja okupljaju mlade.

- Mladi se na ovakvim festivalima druže i razmjenjuju iskustva. Iz bavljenja amaterizmom iznikli su mnogi poznati glumci. Nadam se da će i ovaj festival nekome biti vjetar u leđa - istakao je Malešević.

On je naglasio da se svake godine izborom neke druge lokalne zajednice za domaćina festivala širi pozorišna umjetnost u tim sredinama.

- Treba pohvaliti DIS pozorište iz Banjaluke koje neumorno širi pozorišnu umjetnost. Na ovaj način stvara se pozorišna publika i u manjim sredinama - kazao je Malešević.

Kostajničkoj pozorišnoj publici predstavila se i  Omladinska scena gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke sa predstavom "Kontrolni".

Domaćin festivala, Dramski studio M.A.S.K.E. sutra će  odigrati predstavu "Draga Jelena Sergejevna".

Četvrtak je rezervisan za Gradsko pozorište Mrkonjić Grad koje će izvesti predstavu "Kući", dok je predstava "Nevidljivi" Dramske scene SPKD "Prosvjeta" na repertoaru u petak.

Na takmičarski dio festivala zavjesa će biti spuštena u subotu, 14. oktobra, kada će Dramski studio "Živko Desnica" iz Prijedora koji će odigrati predstavu "Terapija".

Prateći program

Festival će imati i zanimljive prateće sadržaje - predstave za djecu, okrugle stolove, dramske radionice i bajkovnice u kojima će glumci pričati bajke i priče polaznicima "Male pričaone" i Kluba za djecu "Kestenko".

Organizatori su Narodna biblioteka "Nevenka Stanisavljević" i DIS teatar Banjaluka, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prijatelj festivala opština Kostajnica, a medijski pokrovitelj Radio Kostajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana