Небески одреди историјска лекција за публику Заплета 08: Живот у ланцима Другог свјетског рата

Александра Маџар
Небески одреди историјска лекција за публику Заплета 08: Живот у ланцима Другог свјетског рата

Бањалука - Реалистична драма "Небески одреди", пуна набоја и опомена да се историја врло често понавља и да Други свјетски рат можда и данас има одјека у разним сферама живота, пета је представа изведена у такмичарском дијелу програма на овогодишњем "Заплету 08" у Градском позоришту "Јазавац".

Комад настао по тексту двојца Ђорђа Лебовића и Александра Обреновића у режији Мије Кнежевић разликовала се од осталих представа које је публика имала прилику да погледа протеклих дана. Помало збуњене посјетиоце глумци су дочекали одмах на улазу у театар, гдје је прича и почела, а у позоришној сали историја је у сценама оживљавала три и по часа. Најхрабрији су издржали, а глумце Српског народног позоришта и Савеза драмских уметника Војводине испратили су са сцене снажним аплаузима. Пољак, Нијемац, Француз, Италијан, Србин, Јеврејин и Грк сањају исти сан. На ивици лудила, између јаве и сна, у магновењу, они кују план како да побјегну из логора и наставе да живе своје животе, од којих су далеко. Градећи различите карактере у метафорама је осликана људска психа и на шта су људи све спремни да би преживјели. Без дубоког и преданог истраживања и испитивања сукоба двије идеологије, рад на овом комаду, како кажу глумци и редитељка, не би био могућ па су представу радили годину.

- Свесни смо да то што неко дуго ради на комаду не значи и успех, али смо од почетка веровали да ће ово бити добра представа. Кад је добар кормилар и брод иде у добром правцу - истакли су глумци.

Да је велики задатак био испред њих, потврдила је и Кнежевићева, која је свјесна да је поставка комада од три и по часа био храбар потез.

- Жељели смо да из текста извучемо праву вредност, то је водило и мене и глумце. Битно је пратити шта је писац писао када су оваква дела у питању. Пре четири године ово је била моја дипломска представа, можда би данас мало искуснији и скратили неке ствари - казала је Кнежевићева.

Потпуно наги, измучени, несрећни, са тешким ланцима гриже савјести глумци су вјеродостојно оживјели ликове који су у логору изабрани да убијају, смијали се, туговали, ковали планове и поставили безброј питања о појму слободе. Улоге су остварили Марко Савковић, Данило Миловановић, Стефан Јуанин, Димитрије Динић, Дејан Керлечик, Угљеша Спасојевић, Владимир Максимовић. На сцени су били и Владимир Максимовић, Александар Милковић, Милош Војновић, Иван Марковић, Пеђа Марјановић, Марко Васиљевић и Бранко Лозо.

Публика је за глумца вечери изабрала Димитрија Динића.

Тамбураши за крај

Одлуку о најбољима вечерас ће саопштити жири, који је ове године радио у саставу: сценограф Драгана Пурковић Мацан, редитељ Марко Мисирача, професор и глумац Жељко Митровић. У част награђених Градски тамбурашки оркестар одржаће концерт на радост многобројне публике која је и ове године вјерно испратила фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана