Двадесети “Лут фест” слави љубав и велича луткарство

Срна
Двадесети “Лут фест” слави љубав и велича луткарство

Источно Сарајево - Јубиларни 20. међународни Фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” свечано ће бити отворен у недјељу, 12. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево, а програми ће бити реализовани у 10 градова и општина Српске с циљем децентрализације културе и умјетности.

Идеја овогодишњег фестивала, чији је организатор “Форум театар” Источно Сарајево, а на којем ће учествовати 15 позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Бугарске, Италије, Аустрије, Естоније и Белгије, јесте слављење луткарске умјетности широм Српске и БиХ.

“Мото овогодишњег фестивала жАнима у срцуж слави љубав и велича луткарство, истичући значајан допринос Фестивала развоју луткарске умјетности у Републици Српској и БиХ”, рекао је јуче Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

Он је нагласио да је 20 година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности.

“Фестивал је луткарским остварењима учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности”, истакао је Митрић.

Према његовим ријечима, ове године сви програми ће квалитетом и концептом допринијети томе да на најбољи начин буде прослављено 20 година луткарства, како у Источном Сарајеву, тако и у другим градовима Српске.

“Покровитељ 20. жЛут фестаж је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је Фестивал добио посебан значај. Ова подршка је од изузетне важности за развој фестивала и позоришне умјетности за дјецу и културе у Српској”, нагласио је Митрић.

У оквиру фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку прославе јубилеја и великог луткарског карневала, истичући истраживачки приступ у релазацији свих сегмената.

У оквиру пратећег програма биће одржани: Луткарски карневал, представе које ће бити одигране у Трнову, Калиновику, Источном Старом Граду, Хан Пијеску и Власеници, репризна играња представа такмичарског програма у Зворнику, Милићима и Теслићу, радионице израде и анимације лутака, те промоције издања из области луткарства.

Митрић је навео да ће у оквиру пратећег програма Фестивала учествовати два позоришта из Србије: Лутка сцена “Пепино” из Ниша са представом “Пут око света”, у режији Небојше Јовановића и Позориште “Театрило” из Новог Сада са представом “Златокоса у свету чуда”, у режији Цветина Аничића.

Представе такмичарског програма Фестивала биће одигране и у Културном центру Пале.

Митрић је истакао да ће у оквиру фестивала, чији је генерални покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, радити два жирија, што показује озбиљност и висок фестивалски ниво.

Он је прецизирао да ће Међународни стручни жири чинити професори Наумов Николај Петрович из Русије и Боњо Лунгов из Бугарске, те редитељ

Предраг Бјелошевић из Републике Српске, док ће жири новинара и критике радити у саставу: позоришни критичар Александар Саша Грандић, новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА Огњен Беговић и музички педагог Младен Јанковић.

У плану су и луткарске радионице: Радионица Фолклор кроз луткарство “Приче из старог млина”, коју води Зорана Милошаковић из Позоришта лутака “Пинокио”, Београд, Радионица израде и анимације лутака “Откачене лутке”, коју воде Анкица Аврамовић из Источног Сарајева и Тибор Фараго из Народног позоришта “Тоша Јовановић”, Зрењанин и радионица “Лутка и ја смо дио једног сна”, коју води драматург и редитељ из Београда Милан Мађарев.

Фестивал ће бити отворен музичко-луткарским спектаклом, представом “Џумбус”, у извођењу Позоришта “Верк 89” из Аустрије. Покровитељ ове представе је Аустријски културни форум Сарајево.

Према Митрићевим ријечима, отварању Фестивала претходиће перформанс уличног сликарства у част јубилеја под називом “Насликана анима кроз машту и стварност”, Сликарске радионице “Палета” из Зворника.

У оквиру церемоније отварања биће уручене и скулптуре “Златна анима” предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и Министарству просвјете и културе Српске, покровитељима Фестивала.

Поводом јубилеја, биће уручене и плакете граду Источно Сарајево, општинама Источног Сарајева, спонзорима, медијским покровитељима, пријатељима Фестивала и истакнутим умјетницима-сарадницима.

Одлуком Савјета фестивала, Плакета “Златна анима Радослав Лазић” за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена професору Николају Наумовом /Русија/, за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапређења луткарства.

Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Амбасада Аустрије у БиХ /Аустријски културни форум/.

Бронзани спонзор фестивала је Умјетничка ливница “Јеремић”, Београд.

Спонзор фестивала је Туристичка организација Јахорина.

Генерални медијски покровитељи Фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Медијски пријатељи су: Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ и портали “Катера инфо”, “Принцип њуз”.

Фестивал ће бити отворен у недјељу, 12. маја, у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана