Druga premijera Univerzitetskog pozorišta Vlado Zeljković: Podstanarski odnosi začinjeni strahom i nasiljem

Miloš Vasiljević
Druga premijera Univerzitetskog pozorišta Vlado Zeljković: Podstanarski odnosi začinjeni strahom i nasiljem

Banjaluka - Glumci Univerzitetskog pozorišta "Vlado Zeljković" iz Banjaluke izveli su premijerno predstavu "Vladimir" po tekstu savremenog slovenačkog pisca Matijaža Zupančiča, u režiji Gorana Damjanca.

Predstava je odigrana u ponedjeljak uveče na maloj sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, a sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Ovo je druga premijera Univerzitetskog pozorišta "Vlado Zeljković", koja je rađena u koprodukciji sa Udruženjem dramskih umjetnika Srpske.

Priča prati ljubavni par Aleša i Mašu, koji žive sa podstanarom Mikijem, Mašinim kolegom sa fakulteta. Oni primaju u stan još jednog podstanara Vladimira, koji je stariji od njih. Sve se komplikuje nakon što Vladimir zatekne Mikija i Mašu u nezgodnom trenutku i to saopšti Alešu. Nakon toga Aleš istjeruje Mikija iz stana.

Prema riječima Damjanca, komad "Vladimir" je drama koja govori o strahu, povjerenju i nasilju, ali sa aspekta generacijske razlike.

- Ovo je prva profesionalna predstava Univerzitetskog pozorišta "Vlado Zeljković" i plan je da sa njom konkurišemo na festivale profesionalnih teatara - rekao je Damjanac.

U predstavi igraju Aleksandar Runjić, Marko Nedeljković, Vladimir Đorđević i Marija Pikić, kojoj je ovo ujedno i diplomska predstava. Pikićeva je publici u Republici Srpskoj poznata iz televizijske serije "Meso", koja je krajem prošle godine prikazivana na RTRS-u.

Damjanac, koji je i rukovodilac Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković", je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa ovom ekipom.

- Malo mi je žao što je rad sa ovom sjajnom ekipom završen. To je jedna mala, ali probrana glumačka ekipa. Želim da  zahvalim i ostalim saradnicima što su uložili veliki trud da u ovim teškim uslovima organizujemo jednu ovakvu predstavu - naglasio je Damjanac.

"Vladimir" je na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta RS, a publika će predstavu moći da pogleda 15. i 16. februara.

Zgrada

Goran Damjanac je rekao da zgrada, u kojoj bi glumci Univerzitetskog pozorišta "Vlado Zeljković" trebalo da rade još nije gotova.

- Mi smo podstanari i zavisimo od dobre volje institucija, Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS. Ovom prilikom želim da im zahvalim, jer su nam ustupili svoju scenu za predstavu "Vladimir" - kazao je Damjanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana