Друга премијера Универзитетског позоришта Владо Зељковић: Подстанарски односи зачињени страхом и насиљем

Милош Васиљевић
Друга премијера Универзитетског позоришта Владо Зељковић: Подстанарски односи зачињени страхом и насиљем

Бањалука - Глумци Универзитетског позоришта "Владо Зељковић" из Бањалуке извели су премијерно представу "Владимир" по тексту савременог словеначког писца Матијажа Зупанчича, у режији Горана Дамјанца.

Представа је одиграна у понедјељак увече на малој сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, а сала је била испуњена до посљедњег мјеста.

Ово је друга премијера Универзитетског позоришта "Владо Зељковић", која је рађена у копродукцији са Удружењем драмских умјетника Српске.

Прича прати љубавни пар Алеша и Машу, који живе са подстанаром Микијем, Машиним колегом са факултета. Они примају у стан још једног подстанара Владимира, који је старији од њих. Све се компликује након што Владимир затекне Микија и Машу у незгодном тренутку и то саопшти Алешу. Након тога Алеш истјерује Микија из стана.

Према ријечима Дамјанца, комад "Владимир" је драма која говори о страху, повјерењу и насиљу, али са аспекта генерацијске разлике.

- Ово је прва професионална представа Универзитетског позоришта "Владо Зељковић" и план је да са њом конкуришемо на фестивале професионалних театара - рекао је Дамјанац.

У представи играју Александар Руњић, Марко Недељковић, Владимир Ђорђевић и Марија Пикић, којој је ово уједно и дипломска представа. Пикићева је публици у Републици Српској позната из телевизијске серије "Месо", која је крајем прошле године приказивана на РТРС-у.

Дамјанац, који је и руководилац Студентског позоришта "Владо Зељковић", је рекао да му је било велико задовољство да ради са овом екипом.

- Мало ми је жао што је рад са овом сјајном екипом завршен. То је једна мала, али пробрана глумачка екипа. Желим да  захвалим и осталим сарадницима што су уложили велики труд да у овим тешким условима организујемо једну овакву представу - нагласио је Дамјанац.

"Владимир" је на редовном репертоару Народног позоришта РС, а публика ће представу моћи да погледа 15. и 16. фебруара.

Зграда

Горан Дамјанац је рекао да зграда, у којој би глумци Универзитетског позоришта "Владо Зељковић" требало да раде још није готова.

- Ми смо подстанари и зависимо од добре воље институција, Народног позоришта РС и Дјечијег позоришта РС. Овом приликом желим да им захвалим, јер су нам уступили своју сцену за представу "Владимир" - казао је Дамјанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана