Drevni mitovi, bajke i pouke

Milanka Mitrić
Drevni mitovi, bajke i pouke

Banjaluka - Petog dana 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu publika je imala priliku da pogleda tri lutkarske predstave iz Niša, Moskve i Subotice.

Glumci Pozorišta lutaka iz Niša odigrali su predstavu “Cveće male Ide”, u dva jutarnja termina, na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Ovu predstavu, koja je adaptacija bajke Hansa Kristijana Andersena, režirala je Marija Krstić, scenografiju i lutke potpisuje Irina Somborac.

- Savremena adaptacija Andersenove bajke “Cveće male Ide” problematizuje ljubomoru prvog djeteta koje je dobilo brata ili sestru. Radnja predstave smještena je u delikatan trenutak kada beba stigne u kuću, u prve dane kada se svi ukućani navikavaju na prinovu - objasnili su autori predstave.

Cilj ovog komada je da najmlađoj publici prikaže kako ljubomora može negativno da utiče na njih i pomaže im da je prevaziđu.

U predstavi su igrali Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojković i Srđan Miljković.

Predstava Teatrol teatra iz Moskve, “Čudo skarletnih jedara” nastala po romanu Aleksandra Grina, u režiji Evgenija Solovjeva, odigrana je na maloj sceni Dječijeg pozorišta RS.

Priča prikazana u ovoj predstavi, govori o svemogućim i velikim snovima i čudima. Nakon što joj umre majka, Asol živi s ocem, mornarom Longrenom. On napušta posao i počinje da pravi brodiće. Asol, trčeći za brodićima, upoznaje kapetana Gopa, koji joj govori da će kad odraste, do nje doći princ na skarletnim jedrima. Isprepletene sudbine, nakon mnogo godina, dovode mladog princa Artura Greja, koji dolazi po Asol na skarletnim jedrima.

Za scenografiju i lutke zaslužna je Julia Rikhter, a u predstavi su igrali Evgeni Solovjev i Julia Rikhter.

Posljednja predstava takmičarskog dijela festivala je “Orfej”, Dječijeg pozorišta iz Subotice, koja je odigrana na velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS.

Režiju i dramatizaciju potpisuje Todor Valov, a scenografiju i lutke Natalija Gočeva. U predstavi igraju Natalija Raičević, Vereš Imelda, Olivera Begović,  Fridrik Gertrud, Danka Balać, Stefan Ostojić, Boško Boškov, Igor Greksa, Greguš Zalan i Kociš Endre. Predstava je nastala po poznatom starogrčkom mitu i podsjeća nas da je čovjek snažno i lomljivo stvorenje.

- Drevni mitovi i danas žive, da podsjećaju  kako u svakom čovjeku postoji djelić božanskog nadahnuća, talenta ili vještine. Oni služe da se nikada ne zaboravi da čovjek nije besmrtan, ni svemoćan kao bogovi - naveli su stvaraoci predstave.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada je večeras u 19 časova.

Danas na programu

“Papirni”

Gradsko pozorište

Smederevska Palanka, Srbija

11 časova

“Mačka u čizmama”

Pozorištance “Puž”

Beograd, Srbija

17 i 19.30 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana