Donkihotovska borba sa vjetrenjačama dočarana pokretom

Cvija Mrkonjić
Donkihotovska borba sa vjetrenjačama dočarana pokretom

Banjaluka - Predstava "Don Kihot - Telemonova priča iz snova", rađena po uzoru na knjigu pisca Migela de Servantesa, odigrana je u Dječijem pozorištu Republike Srpske u okviru četrnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci.

Ovim komadom, u režiji Franka Zenle, predstavio se "Teatar smijeha" iz Frankfurta na Odri iz Njemačke, a priča govori o španskom bibliofilu Kihanu Alonsu koji je jednog dana sebe proglasio Don Kihotom od Manče i odlučio da spasi svijet od zla.

Priča je prikazana kroz fragmente, naglašavajući susret lutka Don Kihota sa vjetrenjačama, odnosno njegovu borbu između sna i jave.

Vrhunskim njemačkim glumcima Ireni Vinter, Bjornu Langhansu i Arkadijusu Poradi jezička barijera nije predstavljala prepreku, jer su scenskim pokretima slikovito dočarali ovu priču.

U predstavi su korišćeni brojni rekviziti i lutke koji su predstavljali konja, glavnog lika, snove, vjetrenjače i sve ono što je pomoglo da se ispriča ova priča. Mnogobrojni zaljubljenici u pozorište imali su priliku da čuju da je u predstavi, osim njemačkog, korišćen i španski jezik, ali su se glumci potrudili da ubace i poneku riječ na srpskom.

Publika svih uzrasta uživala je u komičnim scenama, a najviše smijeha najmlađih i prvi aplauz prisutnih izazvali su lik seljaka Sanča i njegov magarac, koji je zapravo napravljen od drvene gajbice na točkiće.

Komad "Don Kihot - Telemonova priča iz snova" izveden je u ponedjeljak uveče, a glumci su sa scene ispraćeni gromoglasnim aplauzom.

Juče tokom dana u Dječijem pozorištu RS su odigrane još dvije predstave u po dva termina, a izveli su ih Dječije kazalište "Branka Mihaljevića" iz Osijeka i mostarsko Pozorište lutaka.

Komad osječkog pozorišta "Deveta ovčica" režirala je Ljudmila Fedorova, a u stvari je riječ o savremenoj slikovnici i ujedno brojalici za najmlađe. Tema predstave je način prevladavanja straha od škole, od novoga, odrastanja i svega što je povezano sa velikim prekretnicama u životu.

Pozorište lutaka iz Mostara je predstavilo priču o "Ljepotici i zvijeri" koju je režirao Todor Valov, a rađena je po bajci Madam de Vilnev koja govori o tome da svako ima pravo na sreću, ali da bi bio srećan, čovjek mora slijediti svoje snove.

Nagrade

Po završetku festivala stručni žiri Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji se održava u Dječijem pozorište RS, dodijeliće večeras nagrade i to Gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju, te pet ravnopravnih nagrada za najbolje glumce. Nekome od učesnika biće dodijeljena i specijalna nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana