Црвена паприка доноси зараду за 50 породица

Љиљана Алексић
Црвена паприка доноси зараду за 50 породица

Бијељина - Шансу да покрену производњу црвене паприке, за коју ће бити обезбијеђен откуп, добиће ускоро 50 незапослених са подручја Бијељине.

Идеја за покретање овог пројекта дошла је као одговор на недостатак ове врсте поврћа на домаћем тржишту за потребе прерађивачке индустрије. Пројекат је вриједан више од 215.000 евра, а финансира га Међународна организација рада, док град Бијељина учествује са 27.975 евра.

Пројекат заједнички имплементирају Завод за запошљавање РС - Филијала Бијељина, Прехрамбена индустрија "Сава Семберија", град Бијељина, Установа за образовање одраслих "Доситеј" и Центри цивилних иницијатива.

Сви који се пријаве на јавни позив за учешће у пројекту, а који ће бити расписан за двадесетак дана, имаће сигуран пласман цјелокупног рода црвене паприке на домаћем тржишту те потребну едукацију и подршку током производног процеса.

Директор Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" Војо Косановић каже да је циљ пројекта јасан - да се црвена паприка врати на семберске оранице, јер је дефицитарна и углавном се за потребе прераде увози из Македоније.

-        Наш циљ је повећање броја запослених, али и поузданији начин да дођемо до сировине - рекао је Косановић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истиче да ће 50 породица које буду укључене у пројекат добити не само шансу за зараду него и неопходно знање у области пољопривредне производње.

- Производња пољопривредних производа за познатог купца и обезбијеђен пласман је нешто чему сви пољопривредници теже - рекао је Мићић.

Пројект менаџер ЦЦИ Денис Телић каже да је неопходно да су заинтересовани власници најмање два дунума пољопривредног земљишта.

- Бијељина има све предуслове за производњу црвене паприке, а на овај начин заинтересовани учесници пројекта имаће неопходну подршку у производњи тражене културе, а то је у овом случају црвена паприка у количинама од око 600 тона - рекао је Телић.

Додао је да ће, када ратари прођу цјелокупан процес производње, партнер у пројекту "Сава Семберија" откупити сав род.

Ако за пројекат буде заинтересовано више од планираних 50 особа, постоји могућност да буде ангажовано и више пољопривредника.

Запошљавање

У Заводу за запошљавање РС кажу да радо подржавају овакве пројекте. Према ријечима вишег стручног сарадника у Филијали бијељинског Завода за запошљавање Жељка Кустурића, сваки пројекат који смањује број незапослених вриједан је пажње.

-        Кроз наше пројекте ми смо ове године запослили 124 особе у Бијељини и издвојили 661.000 КМ, а током прошле године 152 особе су добиле посао - навео је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана