Čika Ale, Kusta i Čađo otvorili Kestenburg

Aleksandra Madžar foto: A. Čavić
Čika Ale, Kusta i Čađo otvorili Kestenburg

Banjaluka - Na jedinstven način, baš kakav je i sam "Kestenburg" koncertom velikog Emira Kusturice i njegovog sastava "No smoking orkestra" počela je pozorišna priča ove međunarodne manifestacije.

Teško je reći koji je od tri velika aplauza u utorak uveče bio snažniji. Onaj kada se na sceni pojavio Kusturica i njegovi muzičari ili kada je na scenu izašla banjalučka legenda, čika Ale sa svojim bombonama ili onaj kada su se dvoranom "Borik" vijorile zastave sa svih strana svijeta dok su defilovali mladi vojnici umjetnosti, glumci amateri, sa svih strana svijeta.

Veliki napor tima festivala uložen je u trenutak u kojem je odjeknula rečenica: "Festival je otvoren", koju je pred mnogobrojnom publikom izgovorila proslavljena košarkašica, reprezantativka Republike Srbije, osvajačica evropskog zlata, olimpijske bronze, Banjalučanka Saša Čađo. Ona nije krila ponos što je dio ove pozorišne priče, koja prmoviše Banjaluku i RS, kao grad ljubavi i prijateljstva, a najbolji dokaz je upravo čika Ale, sa kojim je sa scene publici bacala bombone.

Poslije toga prisutni su šetali kroz filmove Emira Kusturice, kroz koje ih je profesor proveo zajedno sa svojim muzičarima, svirajući poznate numere iz kultnih ostvarenja. Njima su se pridružili i učesnici "Kestenburga", koji su sa Kusturicom pravili šou na sceni. "No smoking orkestra" sa Kustom na čelu obišao je cijelu dvoranu "Borik", a u jednom momentu na sceni im se pridružila i ruska glumica i balerina Sofija Aržakovskaja, predsjednica žirija "Srebrne selekcije" "Kestenburga".

Radost što će se sresti sa, kako je rekao, velikim genijem, Emirom Kusturicom, nije krio ni glumac Josip Pejaković.

- Bavim se pozorištem i dolazim iz tog svijeta, znam kakvo je stanje u tom svijetu i radujem se zbog postojanja ovog festivala. Radujem se susretu sa mojim prijateljima, mojim prezimenjacima i nadasve, velikim genijem, mojim drugom Kusturicom - istakao je Pejaković.

Prisjetio se studentskih dana, kada je i sam prve korake pravio na sličnim internacionalnim festivalima.

- Studentsko doba je podsjećanje na prave vrijednosti i traganje. Nema toga više u profesionalizmu. Entuzijazam tog studentskog teatra je tragao za nekim novim vrijednostima - kazao je Pejaković.

Velikim aplauzom publika je pozdravila i predsjednicu žirija "Zlatne selekcije", glumicu Slobodu Mićalović.

- Očekujem da vidim dobre predstave, kvalitetne mlade glumce iz celog sveta. Velika stvar je širiti umetnost, ali i mogućnost da mladi ljudi razmene iskustva, kulturu, škole na kojima su učili. Studentske predstave su osnov, naš temelj, odakle kreće naš profesionalni angažman, gdje stičemo osnovu i znanje - kazala je ona.

Predstave u ukupno pet selekcija u okviru festivala biće igrane na svim banjalučkim pozorišnim scenama, "Art dvorištu" Banskog dvora, vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra i hangaru u kampusu banjalučkog Univerziteta.

U "Zlatnoj", "Srebrnoj", "Bronzanoj" i selekcijama "Drvo kestena" i "Fakultetska" takmičiće se predstave iz BiH, Srbije, Češke, Slovenije, Izraela, Litvanije, Makedonije, Južne Koreje, Hrvatske, Italije.

U najvećoj selekciji "Drvo kestena", u kojoj će biti odigrane 24 predstave, pobjednika će odlučiti publika.

Generalni pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a podršku festivalu dala je i Vlada Republike Srpske sa svim resornim ministarstvima.

Festival i fakultet

- Želim da vas obavijestim da "Kestenburg" nije samo festival pozorišta, da nije samo banjalučki brend, već je on od sada i fakultet, jer smo dobili i profesora, profesora Kusturicu. Ne možemo svi biti Kusturica, ali možemo svi biti "Kestenburg" - rekao je na otvaranju izvršni direktor festivala Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana