Bogdan Milojević nastupa u Narodnom pozorištu Republike Srpske:Sloboda iskaza još postoji

Milanka Mitrić
Bogdan Milojević nastupa u Narodnom pozorištu Republike Srpske:Sloboda iskaza još postoji

Monodrama “Led” Radoša Bajića je komad koji govori o trajnim vrijednostima srpskog sela i srpskog seljaka, o tradiciji i baštini, ali i o propadanju i raslojavanju sela.

 Sam tekst inspirisao je mladog glumca Bogdana Milojevića da se posveti stvaranju uloge Milivoja i ovoj monodrami udahne novi život. Izvešće je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u okviru 2. Festivala monodrame mladog glumca, na sceni “Petar Kočić”.

GLAS: Šta Vas je navelo da odaberete baš ovu i ovakvu monodramu?

MILOJEVIĆ: Za “Led” sam se opredelio zato što je nacionalna drama. Nažalost, nacionalna drama je odavno izgubila svoje mesto na repertoarima. Ovo je jedan mali korak da to promenimo u budućnosti.

GLAS: Pošto je lik Milivoja igrao, osim Vas, jedino Radoš Bajić, koliko Vam je to pomoglo i značilo?

MILOJEVIĆ: Činjenica da je u pozorištu samo Radoš tumačio Milivoja za mene je samo dodatna motivacija.

GLAS: Koliko su danas značajne teme i motivi same monodrame “Led”?

MILOJEVIĆ: Tema “Leda” će uvek biti aktuelna i značajna. Smatram da kvalitetan pozorišni tekst nikada ne gubi rok trajanja.

GLAS: Kakav je položaj mladog glumca u današnjem vremenu i da li postoji sloboda iskaza?

MILOJEVIĆ: Položaj mladog glumca danas zavisi upravo od njega. Nekada je to bilo mnogo drugačije jer se daleko veća pažnja obraćala na mlade glumce, ali, nažalost, vremena se menjaju, bojim se, nagore. Sloboda iskaza još postoji. Namerno kažem još.

GLAS: Pronalazite li sebe više u pozorištu ili pak u filmskim i serijskim ulogama?

MILOJEVIĆ: Pozorište će uvek biti moja prva ljubav. Akademiju sam upisao da bih se prvenstveno bavio pozorištem. Naravno, nemam ništa protiv filma, ni protiv rada na filmu.

GLAS: Ko su Vama, kao mladom glumcu, najveći uzori?

MILOJEVIĆ: Mihajlo Miša Janketić. Za sva vremena mi se urezala u pamćenje njegova uloga vojvode Živojina Mišića u predstavi “Kolubarska bitka”, reditelja Arsenija Jovanovića. Tu predstavu sam gledao na snimku, ali zahvaljujući njegovoj ulozi i načinu na koji ju je on izneo, imao sam osećaj kao da sedim u prvom redu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

GLAS: Kakav značaj za Vas ima dolazak na 2. Festival monodrame mladog glumca u Banjaluci i kakvi su Vaši budući planovi?

MILOJEVIĆ: Drago mi je što postoji ovakav festival. Neizmerna mi je čast i zadovoljstvo što sam ove godine deo njega. Za mene ovakav festival predstavlja neku vrstu odskočne daske za dalji rad. Bliži se kraj sezone, pa ću leto iskoristiti za odmor. Početak nove sezone donosi nove izazove i nove inspiracije.

 Umjesto biografije

U ispitnoj predstavi “Ožalošćena porodica” igrao je ulogu Agatona. Osnovne studije završio je ulogom doktora Vase u diplomskoj predstavi “Ljubavno pismo” u Zvezdara teatru. Kruševačko pozorište pružilo mu je prvu zvaničnu profesionalnu ulogu, u predstavi “Valjevska bolnica”. Zvanje diplomirani master glumac stekao je monodramom “Led”, koja je premijerno izvedena u Kragujevcu 2015. godine. Igrao je u predstavi “Kamen za pod glavu”. Prva zvanična uloga u kragujevačkom teatru bila je u komadu “San letnje noći”, a igrao je i Vila u predstavi “Zvala se Lorelaj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana