Богдан Милојевић наступа у Народном позоришту Републике Српске:Слобода исказа још постоји

Миланка Митрић
Богдан Милојевић наступа у Народном позоришту Републике Српске:Слобода исказа још постоји

Монодрама “Лед” Радоша Бајића је комад који говори о трајним вриједностима српског села и српског сељака, о традицији и баштини, али и о пропадању и раслојавању села.

 Сам текст инспирисао је младог глумца Богдана Милојевића да се посвети стварању улоге Миливоја и овој монодрами удахне нови живот. Извешће је вечерас у Народном позоришту Републике Српске, у оквиру 2. Фестивала монодраме младог глумца, на сцени “Петар Кочић”.

ГЛАС: Шта Вас је навело да одаберете баш ову и овакву монодраму?

МИЛОЈЕВИЋ: За “Лед” сам се определио зато што је национална драма. Нажалост, национална драма је одавно изгубила своје место на репертоарима. Ово је један мали корак да то променимо у будућности.

ГЛАС: Пошто је лик Миливоја играо, осим Вас, једино Радош Бајић, колико Вам је то помогло и значило?

МИЛОЈЕВИЋ: Чињеница да је у позоришту само Радош тумачио Миливоја за мене је само додатна мотивација.

ГЛАС: Колико су данас значајне теме и мотиви саме монодраме “Лед”?

МИЛОЈЕВИЋ: Тема “Леда” ће увек бити актуелна и значајна. Сматрам да квалитетан позоришни текст никада не губи рок трајања.

ГЛАС: Какав је положај младог глумца у данашњем времену и да ли постоји слобода исказа?

МИЛОЈЕВИЋ: Положај младог глумца данас зависи управо од њега. Некада је то било много другачије јер се далеко већа пажња обраћала на младе глумце, али, нажалост, времена се мењају, бојим се, нагоре. Слобода исказа још постоји. Намерно кажем још.

ГЛАС: Проналазите ли себе више у позоришту или пак у филмским и серијским улогама?

МИЛОЈЕВИЋ: Позориште ће увек бити моја прва љубав. Академију сам уписао да бих се првенствено бавио позориштем. Наравно, немам ништа против филма, ни против рада на филму.

ГЛАС: Ко су Вама, као младом глумцу, највећи узори?

МИЛОЈЕВИЋ: Михајло Миша Јанкетић. За сва времена ми се урезала у памћење његова улога војводе Живојина Мишића у представи “Колубарска битка”, редитеља Арсенија Јовановића. Ту представу сам гледао на снимку, али захваљујући његовој улози и начину на који ју је он изнео, имао сам осећај као да седим у првом реду Југословенског драмског позоришта.

ГЛАС: Какав значај за Вас има долазак на 2. Фестивал монодраме младог глумца у Бањалуци и какви су Ваши будући планови?

МИЛОЈЕВИЋ: Драго ми је што постоји овакав фестивал. Неизмерна ми је част и задовољство што сам ове године део њега. За мене овакав фестивал представља неку врсту одскочне даске за даљи рад. Ближи се крај сезоне, па ћу лето искористити за одмор. Почетак нове сезоне доноси нове изазове и нове инспирације.

 Умјесто биографије

У испитној представи “Ожалошћена породица” играо је улогу Агатона. Основне студије завршио је улогом доктора Васе у дипломској представи “Љубавно писмо” у Звездара театру. Крушевачко позориште пружило му је прву званичну професионалну улогу, у представи “Ваљевска болница”. Звање дипломирани мастер глумац стекао је монодрамом “Лед”, која је премијерно изведена у Крагујевцу 2015. године. Играо је у представи “Камен за под главу”. Прва званична улога у крагујевачком театру била је у комаду “Сан летње ноћи”, а играо је и Вила у представи “Звала се Лорелај”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана