Bitef predvodi predstave na Zapletu

Aleksandra Glišić
Bitef predvodi predstave na Zapletu

Banjaluka - Najbolje predstave nastale u pozorištima regiona, kao i autorski projekat Stojana Matavulja "Pita li iko kako je meni", dočekaće publiku na Međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet 09" u Banjaluci.

Podnaslov ovogodišnjeg izdanja je "Najbolji festival na svijetu. Igdje. Ikad.", biće održan od 20. do 26. oktobra, a domaćini i organizatori Gradsko pozorište "Jazavac" premijerom Matavuljevog autorskog projekta otvoriće festival.

U ovoj predstavi o položaju pozorišnih stvaralaca u našem društvu i odnosu društva prema pozorištu igraju Snježana Mišić, Vladimir Đorđević, Velimir Blanić i Ljubiša Savanović. 

- Proces rada je bio vrlo inspirativan jer smo se prvi put susreli sa takvim načinom stvaranja predstave. Reditelj Stojan Matavulj otkrio nam je potpuno novi princip rada po kojem i ubuduće možemo praviti slične tematske predstave. Srećan sam što sam dio ove priče koja će publici sigurno biti zanimljiva jer je drugačija od svega što su dosad mogli da vide na našim scenama - rekao je Vladimir Đorđević.

U okviru programa "Zaplet na točkovima" biće izvedeno deset predstava u Prijedoru, Gradišci, Laktašima, Prnjavoru i Doboju.

Takmičarski program, po izboru selektorke Dragane Đedović, odvijaće se na sceni "Jazavca", a već druge večeri na sceni će biti "Jami distrikt" u produkciji Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala Maszk i "Firchie Think Tank" studija. Režiju ovog komada potpisuje reditelj koji iza sebe ima veliki broj uspješnih predstava, Kokan Mladenović.

U programu festivala je i predstava "Kralj Ibi" banjalučke Akademije umjetnosti i Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković" iz Banjaluke. Publici će se predstaviti i Banjalučko studentsko pozorište sa komadom "Mlijeko", kao i Agencija "Beo Art" sa predstavom "U agoniji". Na festivalskom repertoaru je i "Taksimetar" Teatra "Egzit" i "Beton mahala" Pozorišne trupe "Joj, evo ih ovi".

U posebnom programu "Zapleta" najavljene su monodrame "Naši dani" u izvođenju i režiji Radoslava Milenkovića i "Na dan svođenja računa" koja je autorski rad Marije Đajić. U ovom dijelu programa biće izvedena i predstava "Terapija" DIS pozorišta mladih iz Banjaluke. Publika će imati priliku da pogleda i izložbu pozorišnih fotografija "Na daskama II" Jovana Vidakovića. Kao i prethodnih godina, biće dodijeljene nagrade za najboljeg mladog glumca, glumicu i najbolju predstavu u cjelini. Stručni žiri festivala čine dramaturg Tanja Šljivar, glumac Vladimir Đorđević i kompozitor Petar Topalović. Publika će svake večeri birati najboljeg glumca večeri.

Razgovori sa slavnim glumcima

U okviru programa "Razgovor sa glumcima" gosti festivala biće renomirani glumci koji će dio svojih iskustava prenijeti mlađim kolegama i publici. Na "Zapletu" će ovim povodom gostovati Radoslav - Rale Milenković, Dragan Bjelogrlić i Nikola - Kolja Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana