Baroš: Uspješna godina za prijedorsko pozorište

Srna
Baroš: Uspješna godina za prijedorsko pozorište

Prijedor - Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš ocijenio je da je 2017. godina bila veoma uspješna za prijedorsko Pozorište.

"Ako bismo godinu cijenili po nagradama, onda su to svakako četiri nagrade na Festivalu pozorišta BiH u Jajcu ove godine - nagrada za režiju predstave "Bunar" Darku Cvijetiću, glumačka nagrada Zlati Kogelnik, te nagrada za scenografiju Vladimiru Vlačini i nagrada za tekst Radmili Smiljanić", izjavio je Baroš Srni.

On je dodao da bi, sa druge stane, možda prije istakao četiri izvanredne premijere u toku 2017.godine.

"To je već pomenuti žBunarž, žLaža i paralažaž Jovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić iz Beograda, žSve o ženamaž Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića, te koprodukcijsku predstavu sa Narodnim pozorištem Republici Srpskoj žSabirni centarž Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače", naglasio je Baroš.

On je dodao da tome treba pridodati i predstavu "Terapija" Omladinskog dramskog studija "Živko Desnica", kao i predstavu za novogodišnje praznike "Čuda su ipak moguća", po tekstu Muhidina Šarića, u režiji Željka Kasapa.

Baroš je dodao da ova ustanova već odavno ne brine za budućnost kada su u pitanju nove glumačke snage, ali i pozorišna publika.

"Mi već godinama organizujemo ljetnju školu glume, koju izvanredno vodi Dean Batoz i prošle godine smo imali sigurno najtalentovaniju generaciju mladih ljudi i nadam se da će neki od njih krenuti put Akademije. Na taj način stvaramo novi glumački potencijal naše kuće, ali i žškolovanuž pozorišnu publiku, kojom se naš grad uvijek mogao pohvaliti", istakao je Baroš.

On je već za januar najavio početak rada sa polaznicima ovogodišnje ljetnje škole glume na predstavi "Hajduci", a u prvoj polovini febrara trebalo bi da počne rad na tekstu "Gospođica" Ive Andrića, u režiji Marka Misirače.

"Ukoliko nam vrijeme i novac budu dozvoljavali u planu je i rad na predstavi žŠovinistička farsaž Radoslava Pavlovića, što bi praktično značilo da bi smo ovu sezonu zavšili sa osam premijera", rekao je Baroš.

On je dodao da se u Prijedoru sa nestrpljenjem očekuje premijera koprodukcijske predstave "Sabirni centar" koja će uslijediti nakon što se završi tender za nabavku nove audio i svjetlosne oprema za ovu kuću.

"Oprema je stara 40 godina i veselimo se novoj opremi, ali smo svjesni činjenice da dobre predstave ne pravi ni svjetlo, ni zvuk, ni scenografija, ni kostimi već dobru predstavu rade glumci i reditelji. Ovo će samo doprinijeti da te predstave vizuelno budu dovedene do savršenstva", rekao je Baroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana