Барош: Успјешна година за приједорско позориште

Срна
Барош: Успјешна година за приједорско позориште

Приједор - Директор Позоришта Приједор Зоран Барош оцијенио је да је 2017. година била веома успјешна за приједорско Позориште.

"Ако бисмо годину цијенили по наградама, онда су то свакако четири награде на Фестивалу позоришта БиХ у Јајцу ове године - награда за режију представе "Бунар" Дарку Цвијетићу, глумачка награда Злати Когелник, те награда за сценографију Владимиру Влачини и награда за текст Радмили Смиљанић", изјавио је Барош Срни.

Он је додао да би, са друге стане, можда прије истакао четири изванредне премијере у току 2017.године.

"То је већ поменути жБунарж, жЛажа и паралажаж Јована Стерије Поповића у режији Ђурђе Тешић из Београда, жСве о женамаж Мире Гаврана у режији Дарка Цвијетића, те копродукцијску представу са Народним позориштем Републици Српској жСабирни центарж Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче", нагласио је Барош.

Он је додао да томе треба придодати и представу "Терапија" Омладинског драмског студија "Живко Десница", као и представу за новогодишње празнике "Чуда су ипак могућа", по тексту Мухидина Шарића, у режији Жељка Касапа.

Барош је додао да ова установа већ одавно не брине за будућност када су у питању нове глумачке снаге, али и позоришна публика.

"Ми већ годинама организујемо љетњу школу глуме, коју изванредно води Деан Батоз и прошле године смо имали сигурно најталентованију генерацију младих људи и надам се да ће неки од њих кренути пут Академије. На тај начин стварамо нови глумачки потенцијал наше куће, али и жшколовануж позоришну публику, којом се наш град увијек могао похвалити", истакао је Барош.

Он је већ за јануар најавио почетак рада са полазницима овогодишње љетње школе глуме на представи "Хајдуци", а у првој половини фебрара требало би да почне рад на тексту "Госпођица" Иве Андрића, у режији Марка Мисираче.

"Уколико нам вријеме и новац буду дозвољавали у плану је и рад на представи жШовинистичка фарсаж Радослава Павловића, што би практично значило да би смо ову сезону завшили са осам премијера", рекао је Барош.

Он је додао да се у Приједору са нестрпљењем очекује премијера копродукцијске представе "Сабирни центар" која ће услиједити након што се заврши тендер за набавку нове аудио и свјетлосне опрема за ову кућу.

"Опрема је стара 40 година и веселимо се новој опреми, али смо свјесни чињенице да добре представе не прави ни свјетло, ни звук, ни сценографија, ни костими већ добру представу раде глумци и редитељи. Ово ће само допринијети да те представе визуелно буду доведене до савршенства", рекао је Барош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана