“Banović Strahinja” u Narodnom pozorištu RS: Epski junaci i danas žive

Milanka Mitrić
“Banović Strahinja” u Narodnom pozorištu RS: Epski junaci i danas žive

Banjaluka - “Izdaja uvek dođe iz srca, zato i jeste tako strašna.” Ovo su riječi koje je izgovorio lik Vojina Jugovića, u predstavi “Banović Strahinja”, koja je odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Komad, u čijem središtu su motivi poznate epske pjesme “Banović Strahinja”, izazvao je stvarnu i iskrenu zbrku emocija pred banjalučkom publikom.

Glumci na sceni su plakali, publika je plakala. Snažna borba emocijama na sceni, kidanje žica svih tananih osjećanja u likovima, oslikalo se na svakoga ko je s pažnjom posmatrao svaki pokret i slušao svaku riječ na sceni.

Banović Strahinja, Jug Bogdan, Vojin Jugović, Boško Jugović, sluga Milutin, žena Banović Strahinje - svi su bili tu, kao iz pjesme, ali u nešto drugačijem, modernijem ruhu. Motive epske pjesme su prenijeli u današnjicu i na probleme čovjeka modernog vremena i prikazali da epski junaci i danas žive i da se lične istorije ponavljaju i vraćaju.

Radnju, čiji autor je Borislav Mihajlović Mihiz, Nebojša Bradić je prilagodio vremenu i režirao, a glumci Nebojša Đorđević, Zoran Karajić, Milan Vasić, Igor Damnjanović i Milena Jakšić su maestralno iznijeli na sceni.

Komad je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština (sa privremenim sjedištem u Gračanici) i Šabačkog pozorišta.

Glumac Zoran Karajić, koji igra Jug Bogdana, objasnio je da je ova predstava zaista dosta tražena i da mu je drago što su imali  priliku da je odigraju u Banjaluci.

- Očekujem da je banjalučka publika koja je divna, dobro prihvatila ovakvo čitanje čuvenog Mihizovog teksta, jer ono nije uobičajeno, nije istorijsko, nego je plod Mihizove imaginacije, i čvrsto vjerujem da ćemo se i dalje često viđati - rekao je Karajić.

Lik Vojina Jugovića igrao je glumac Milan Vasić. On je naglasio je da mu je ova uloga bila zaista kompleksna za izvođenje.

- Ne bih se bavio time šta je pisac hteo da kaže, jer je, kako Karajić kaže, malo je to drugačije napisano, možda to i nije pravi Vojin Jugović. Meni je ovo bio veliki, veliki izazov, baš iz tog razloga što sam često u poslednje vreme igrao i komične uloge. Igrao sam ja sve, ali me narod zbog televizije zna više po komičnim ulogama, a ovo je bilo nešto što ja mogu da pokažem mnogo toga. Draže mi je što igram Vojina Jugovića, nego Banović Strahinju. Vojin je kompleksniji lik i malo je teže da se uradi i ozbiljan je negativac u predstavi, tako da mi je bilo baš onako zadovoljstvo da ga radim zajedno sa Bradićem - kazao je Vasić.

Banović Strahinja na sceni, a glumac Nebojša Đorđević u stvarnosti, objasnio je da mu je zadovoljstvo da igra pred banjalučkom publikom, kod koje se uvijek osjeća neka posebna energija.

- Kako smo do sada igrali i proživljavali tu predstavu na sceni, tih sat i dvadeset minuta, koliko traje, dovoljno uzbudljivo nama za igru, nadam se da smo to preneli i na banjalučku publiku - naglasio je Đorđević.

“Uprkos svemu”

 

U foajeu NPRS, predstavljene su fotografije i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine i govori o tome u kakvim neuslovnim okolnostima radi ovo pozorište.

- One govore više od bilo kakvih riječi kojima bih mogao to opisati - rekao je direktor prištinskog pozorišta Predrag Radonjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana