Banjalučani oduševili prijedorsku publiku

Snežana Tasić
Banjalučani oduševili prijedorsku publiku

Prijedor - U okviru treće festivalske večeri 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” predstavilo se i publiku oduševilo Narodno pozorište Republike Srpske predstavom “Naši dani” u režiji Juga Radivojevića.

Selektor festivala Marko Misirača rekao je da se predstava bavi temeljnim pitanjem koje se svaki dan otvoreno ili prećutno postavlja i u Prijedoru i u mnogim gradovima u užem i širem okruženju, a to je pitanje odlaska.

- Tekst je savremen, a stilski se jednim dijelom vraća nušićevskom humoru, a drugim Disovom mračnom pogledu na svijet - rekao je Misirača.

Autor teksta Željko Stjepanović rekao je da je tekst napisao još 2000. godine, kada je osjetio problem odlaska mladih ljudi, da je rad na predstavi počeo prije dvije godine i da su i on i režiser i glumci dopisivali.

 - Evo, 19 godina kasnije taj problem iseljavanja ljudi nije manji. Naprotiv, sada odlaze i oni koji imaju posao. Ima toga i u našem pozorištu - kazao je Stjepanović.

Predstava je od premijere u martu prošle godine igrana više od 30 puta i svako igranje je rasprodato i po mjesec dana unaprijed. Način na koji govori o nepotizmu, korupciji, kupovini diploma, zapošljavanju podobnih, nezaposlenosti stručnjaka, neradu u prebukiranom javnom sektoru, rasipanju javnog novca, prljavštini u politici, primoranosti radnika u kulturi da mole nadležne za novac da bi mogli da rade, dugovima javnog sektora i mnogim drugim gorkim situacijama kod publike izaziva salve smijeha.

 U okviru pratećeg programa predstavljena je glumica Sloboda Mićalović, sa kojom je razgovarala Ljiljana Čekić. Potom su Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor odigrali koprodukcijsku predstavu  “Frenki i Džoni” u režiji Tee Puharić. Ova predstava je  bila van takmičarske konkurencije. 

Festival se nastavlja večeras predstavom Borisa Lijaševića “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica.

U pratećem programu treće večeri  festivala predstavljena je knjiga “Kuvani glumci” Milana Špičeka, o kojoj je profesor Mladenko Sadžak rekao da je skup portreta 33 velikana srpskog glumišta, da je topla, lijepa i neobična priča o njihovim prirodama, anegdotama i receptima koje pripremaju, a ujedno i šetnja kroz istoriju srpskog filma.

Špiček je rekao da je knjiga nastala tako što mu je urednik jednog časopisa u kojem je pisao o glumcima koje voli, poštuje, o kojima vrijedi nešto da se kaže i sa kojima se i privatno druži sugerisao da od toga napravi knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana