Бањалучани одушевили приједорску публику

Снежана Тасић
Бањалучани одушевили приједорску публику

Приједор - У оквиру треће фестивалске вечери 14. Међународног фестивала позоришта “Златна вила” представило се и публику одушевило Народно позориште Републике Српске представом “Наши дани” у режији Југа Радивојевића.

Селектор фестивала Марко Мисирача рекао је да се представа бави темељним питањем које се сваки дан отворено или прећутно поставља и у Приједору и у многим градовима у ужем и ширем окружењу, а то је питање одласка.

- Текст је савремен, а стилски се једним дијелом враћа нушићевском хумору, а другим Дисовом мрачном погледу на свијет - рекао је Мисирача.

Аутор текста Жељко Стјепановић рекао је да је текст написао још 2000. године, када је осјетио проблем одласка младих људи, да је рад на представи почео прије двије године и да су и он и режисер и глумци дописивали.

 - Ево, 19 година касније тај проблем исељавања људи није мањи. Напротив, сада одлазе и они који имају посао. Има тога и у нашем позоришту - казао је Стјепановић.

Представа је од премијере у марту прошле године играна више од 30 пута и свако играње је распродато и по мјесец дана унапријед. Начин на који говори о непотизму, корупцији, куповини диплома, запошљавању подобних, незапослености стручњака, нераду у пребукираном јавном сектору, расипању јавног новца, прљавштини у политици, примораности радника у култури да моле надлежне за новац да би могли да раде, дуговима јавног сектора и многим другим горким ситуацијама код публике изазива салве смијеха.

 У оквиру пратећег програма представљена је глумица Слобода Мићаловић, са којом је разговарала Љиљана Чекић. Потом су Народно позориште Београд и Народно позориште Сомбор одиграли копродукцијску представу  “Френки и Џони” у режији Тее Пухарић. Ова представа је  била ван такмичарске конкуренције. 

Фестивал се наставља вечерас представом Бориса Лијашевића “Чувари твог поштења” Градског позоришта Подгорица.

У пратећем програму треће вечери  фестивала представљена је књига “Кувани глумци” Милана Шпичека, о којој је професор Младенко Саџак рекао да је скуп портрета 33 великана српског глумишта, да је топла, лијепа и необична прича о њиховим природама, анегдотама и рецептима које припремају, а уједно и шетња кроз историју српског филма.

Шпичек је рекао да је књига настала тако што му је уредник једног часописа у којем је писао о глумцима које воли, поштује, о којима вриједи нешто да се каже и са којима се и приватно дружи сугерисао да од тога направи књигу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана