Ansamblu iz Kule čak pet “Zlatnih maski” “Festivala festivala”

Ratomir Mijanović
Ansamblu iz Kule čak pet “Zlatnih maski” “Festivala festivala”

Trebinje - Predstava “Rodoljupci” ansambla Kulturnog centra Kula apsolutni je pobjednik i najbolje ostvarenje 61. “Festivala festivala”, koji je održan u Trebinju.

Pored “Zlatne maske” za najbolju predstavu u cjelini, stručni žiri festivala u sastavu  reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutrički i glumac Nebojša Kundačina, najvećim priznanjem festivala dvostruko je nagradio i Dragana Ostojića za režiju i rješenje scenskog prostora u ostvarenju ansambla iz Kule, te glumce ovog ansambla Zorana Radulovića za najbolju mušku ulogu na festivalu i Strahinju Šćekića za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Zoran Radulović, dobitnik “Zlatne maske” za najbolju mušku ulogu u predstavi “Rodoljupci”, kaže da je počastvovan svaki glumac koji se plasira da dođe na ovaj festival.

- Posebno sam srećan kad mi jedan ovakav žiri da nagradu, kompliment i nagradi me “Zlatnom maskom”. Svi glumci amateri i profesionalci rade najbolje što mogu, a sreća dođe na kraju kad neko prepozna vaš rad, trud i potvrdi da je to bilo dobro - kazao je Radulović.

Dragan Ostojić, reditelj predstave “Rodoljupci” i dobitnik nagrada za scenografiju i režiju, kaže da nije lako igrati “Rodoljupce”.

- Mislim da smo napravili jednu dobru ravnotežu, da je to prava komedija. Ljudi su to prihvatili i hvala onima koji su ocijenili da to vrijedi - rekao je Ostojić.

Predstava “Rodoljupci” proglašena je najboljom na festivalu i po ocjeni žirija publike.

Dvije “Zlatne maske” ostale su domaćinu - Milici Jeremić za kostimografiju i Božidaru Bobu Vučuru za autorsku muziku u predstavi “Sluge” Gradskog pozorišta Trebinje.

“Zlatna maska” za najbolje odigran ženski lik na festivalu dodijeljena je Aleksandru Saši Stošiću iz predstave “Kokoška” Gradskog pozorišta Smederevska Palanka, a za najbolju žensku epizodnu ulogu Sanji Ćirović, glumici Bjelopoljskog pozorišta u predstavi “Mirovna misija”.

Za najbolju kolektivnu igru “Zlatnom maskom” nagrađen je ansambl “Kaotis teatralis” Ludens teatra iz Koprivnice za predstavu “Ispod površine”.

Diplome 61. “Festivala festivala” dodijeljene su Kamenku Bertiću i Branislavu Unginoviću za partnersku igru u predstavi “Rodoljupci” Kulturnog centra Kula, Pozorištu mladih Tuzle za angažovan pristup problemima mladih u tranziciji u predstavi “Hoću kući”, te Mihovilu Maloči za autorski song, a Petri Baliji i Ivanu Kovačiću za scenski pokret u predstavi “Ispod površine” ansambla iz Koprivnice.

  • Bili smo svjedoci ovih sedam dana ostvarenjima koja su se kretala od zahtjevnih zadataka i kreacija zrelih pozorišnih ansambala do domišljatih pozorišnim jezikom ispričanih priča, koje su svojstvene energiji i poletu mladosti. Taj spoj ili taj dijapazon - ovaj festival je činio uzbudljivim, živim, poštenim i zanimljivim - poručio je na svečanosti dodjele priznanja najboljima predsjednik ovogodišnjeg žirija festivala Jovica Pavić.

Prateći program završne večeri

Prije proglašenja najboljih i svečanog zatvaranja, u okviru pratećeg programa u Galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba fotografija “Festival u objektivu”, koju su pripremili članovi Foto-kino kluba Trebinje, a festivalska publika imala je priliku da pogleda i monodramu “Bog te mazo”, rađenu po motivima Branka Ćopića, u izvođenju glumca Šabačkog pozorišta Zorana Karajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana