Ансамбл из Бјеловара извео комад Сутра припада мени на Фестивалу у Требињу

Ратомир Мијановић
Ансамбл из Бјеловара извео комад Сутра припада мени на Фестивалу у Требињу

Требиње - Комадом "Сутра припада мени", Бјеловарско казалиште употпунило је пето вече 60. Фестивала фестивала у Требињу.

Адаптацију и инсценацију текста Константина Костјенка "Хитлер и Хитлер", којим млади бјеловарски ансамбл одговара на у свијету растућу мржњу и нетрпељивост у име идентитета - потписује редитељ овог позоришта Маја Маргарета Фабичевић.

Диплома протагонисте вечери, према одлуци жирија публике, припала је глумцу Борни Премужићу, за улогу Фотографа.

Говорећи о утисцима са представе, Трајче Кацаров, селектор Фестивала фестивала за Македонију изразио је задовољство што су аматери из Бјеловара изабрали ову тему и што су млади људи показали разумијевање према таквој теми.

- Једина замјерка је што се глумци нису чули баш добро, нису имали гласовну пробу. Мислим и да је представа била мало статична. Зато публика излази, не што не воли тему. Представа се гледа из посљедњих редова и ако из посљедњих редова се може чути и видјети све, онда је представа одлична. У неким моментима били смо у ситуацији да повјерујемо у артикулацију глумаца, што је било баш добро -  рекао је Кацаров.

Пратећи дио овогодишњег Фестивала фестивала у Требињу је и ове године традиционално била промоција два пројекта Стеријиног позорја, од којих је један антологија "Нова српска драма", а други се односи на промоцију часописа "Сцена".

У уводном излагању на промоцији проф. др Милован Здравковић казао је да се нова српска драма односи највише на проблематику савременог друштва и новог свјетског поретка против кога у својим драмама млади писци дижу глас, што је и разумљиво због њихове младости и нагласио да и часопис "Сцена" садржи такве драме.

И тргови позоришна сцена

У оквиру програма "Фестивал плус" овогодишње позоришне светковине у Требињу свакодневно се, у центру града, испред просторија Туристичке организације Града Требиња, одржавају глумачки перформанси, као својеврсна најава вечерњих представа учесника манифестације.

Координатор програма "Фестивал плус", редитељ Владимир Путник истиче да им је била намјера да сваки ансамбл, учесник спреми десетоминутни перформанс, шоу, хепенинг на улици, у центру града, гдје све врви од пролазника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана